Omul lui Băsescu, prins în rețeaua de afaceri ai lui Dumitru Dumbravă. Ce rol avea

Omul lui Băsescu, prins în rețeaua de afaceri ai lui Dumitru Dumbravă. Ce rol aveaDumitru Dumbravă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu trei luni înainte de a fi pus sub urmărire penală de către DNA alături de Florian Coldea și avocatul Doru Trăilă pentru trafic de influență și intervenții în justiție, generalul în rezervă al SRI Dumitru Dumbravă și-a inclus firma de consultanță într-o rețea de afaceri din sectorul energetic. Prin intermediul acestei firme, el facilita "optimizarea sentințelor penale" pentru clienții săi.

În aceeași rețea se află și fostul europarlamentar PDL, Petru Luhan, care a fost cercetat și trimis în judecată de DNA pentru falsificarea unor documente prin care a obținut ilegal deconturi de peste 50.000 de euro de la Parlamentul European. Cu toate acestea, Luhan a evitat închisoarea anul trecut din cauza prescrierii faptelor. Este de menționat că Petru Luhan este finul de cununie al Elenei Băsescu.

Omul lui Băsescu, prins în rețeaua de afaceri ai lui Dumitru Dumbravă

Dumitru Dumbravă nu s-a limitat la sumele obținute din contractele de consultanță cu cabinetul de avocatură al lui Doru Trăilă, sume investigate acum de DNA și împărțite cu ex-generalii Florian Coldea și Elena Istode, supranumită „Anaconda”. El a încercat, de asemenea, să se implice în afacerile din sectorul energetic. Conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), pe 7 februarie 2024, firma SC Wise Line Consulting SRL, deținută și administrată de fostul general Dumbravă, a devenit asociat în SC Gutami WLC SRL.

Aceasta din urmă are sediul pe strada Banu Andronache din Sectorul 1 și este înregistrată ca având ca obiect de activitate „activități ale holdingurilor”. În această companie, partenerul SC Wise Line Consulting SRL este SC Gutami România Holding SRL, iar noua entitate are trei administratori: Pek E.V. Zhang Gerrit Jan (cetățean olandez), Wagenaar Weiger (tot cetățean olandez) și Dumitru Dumbravă.

Grupul Gutami, cu care „Câmpul Tactic” s-a asociat, a fost înființat în 2016 în SUA sub denumirea de Gutami INC. Grupul este specializat în finanțarea și producerea panourilor fotovoltaice, precum și a depozitelor de energie și hidrogen. Gerben Pek, membru al clubului Rotary, este patronul acestui grup, potrivit jurnalul.ro.

Petru Luhan

Petru Luhan. Sursă foto: Facebook

Partenerii au și alți „pui” în România

Compania asociată cu firma lui Dumitru Dumbravă în SC Gutami WLC SRL, SC Gutami România Holding SRL, a fost înființată pe 10 mai 2023 sub denumirea de SC Gutami Emas România SRL, având sediul social la aceeași adresă cu Gutami WLC SRL. Activitatea principală a companiei este tot în domeniul „activităților ale holdingurilor”, iar capitalul social este de un leu. Societatea este deținută în totalitate de către Gutami Emas BV din Olanda, iar administratorul său este Pek Gerrit Jan, unul dintre cei trei administratori ai SC Gutami WLC SRL.

Firma-mamă, Gutami Emas BV, este gestionată de o altă entitate olandeză, Gutami Management BV. SC Gutami România Holding SRL nu colaborează doar cu firma lui Dumitru Dumbravă, ci și cu alte entități conduse de personalități cunoscute.

În plus, conform Registrului Comerțului, la 29 noiembrie 2023 a fost înființată o altă entitate, SC Gutami – Emas JV SRL, cu sediul social pe strada Banu Andronache, care se ocupă și ea cu „activități ale holdingurilor” și are un capital social subscris și vărsat de 200 de lei. Fondatorii acestei firme sunt SC Gutami România Holding SRL (asociatul lui Dumitru Dumbravă) și SC Emas Holding Project SRL, cu sediul în Sectorul 1 al Capitalei. Administratorii SC Gutami – Emas JV SRL includ doi dintre colegii administratori ai lui Dumitru Dumbravă din SC Gutami WLC SRL, respectiv olandezii Pek E.V. Zhang Gerrit Jan și Wagenaar Wieger, alături de un român, Petru Constantin Luhan.

Personajul-cheie care face legătura cu familia Băsescu

SC Emas Holding Project SRL, asociat al partenerilor de afaceri ai lui Dumitru Dumbravă în SC Gutami – Emas JV SRL, a fost înființată la data de 16 decembrie 2023, cu sediul social pe Strada Praga din București. Activitatea principală a firmei este în domeniul „activităților de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea”.

Capitalul social subscris și vărsat este de 30.000 de euro și era deținut integral la momentul înființării de către Petru Constantin Luhan, născut la 19 martie 1977 și domiciliat în Cluj-Napoca la momentul respectiv.

Pe 5 mai 2023, Luhan cedează 3% din capitalul social al SC Emas Holding Project SRL către Constantin Sufana din Caraș Severin. Mai apoi, în 30 august 2023, decide să mute sediul social în Turnul de Sud al clădirii City Gate din Piața Presei.

Omul lui Băsescu a scăpat și de un dosar penal

Petru Constantin Luhan, parte din aceeași rețea de afaceri cu generalul Dumitru Dumbravă, este persoana implicată în scandalul legat de deconturile frauduloase la Parlamentul European. Fost eurodeputat PDL, Luhan a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2019 pentru folosirea de documente false în vederea obținerii frauduloase a fondurilor europene în valoare de peste 50.000 de euro.

Acuzațiile îl vizează pentru depunerea a 37 de cereri false de rambursare a cheltuielilor de transport între 2010 și 2012, în care a supraevaluat costurile pentru deplasări între domiciliu și Strasbourg sau Bruxelles, deși acestea erau efectuate în realitate cu avionul, nu cu autoturismul, așa cum declara.

În martie 2023, Tribunalul București a decis încetarea procesului penal invocând prescripția faptei, deși Parlamentul European nu a cerut recuperarea prejudiciului. DNA a făcut apel, dar Curtea de Apel București a respins apelul în iunie 2023, considerând că faptele s-au prescris definitiv.

Luhan se prezintă în prezent pe rețelele de socializare ca expert în atragerea de fonduri europene. Este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu fostul președinte Traian Băsescu, care l-a susținut în candidatura sa la europarlamentare în 2019, și este finul de cununie al Elenei Băsescu, cu nunta având loc la Palatul Snagov în 2014.