Menține pâinea proaspătă mai mult timp. Sfaturile unui celebru bucătar

Menține pâinea proaspătă mai mult timp. Sfaturile unui celebru bucătarSursa foto: Dreamstime.com

Pâinea este unul dintre cele mai cumpărate alimente, fiind frecvent pe listele de cumpărături. Un studiu recent arată că în Marea Britanie sunt vândute aproximativ 11 milioane de pâini pe zi. Datele arată că 99,8% dintre gospodăriile britanice cumpără pâine, 50% dintre ele fiind folosite pentru a face sandvișuri.

Cum menținem pâinea proaspătă mai mult timp

Tuturor ne place pâinea proaspătă, însă ea își pierde din calități repede dacă nu este păstrată corect. Mucegaiul se dezvoltă rapid, pâinile se întăresc sau își pierd gustul delicios. Pentru a avea pâine proaspătă mai mult timp și pentru a evita cheltuielile inutile, există câteva trucuri simple cu privire la modul în care este depozitat acest aliment.

Anne-Marie Bonneau, chef și autoare de cărți culinare, a împărtășit cele mai eficiente modalități de a păstra pâinea proaspătă. Ea a precizat că aceste trucuri sunt utile atât pentru cea cumpărată de la brutărie sau magazin alimentar, cât și pentru cea pregătită în casă.

„Fie că ați copt pâinea sau o cumpărați de la o brutărie sau un magazin alimentar într-o pungă reutilizabilă, aceste sfaturi vă vor ajuta să o păstrați mai proaspătă mai mult timp și să risipiți mai puțin din ea”, a scris Anne-Marie pe site-ul său Zero Waste Chef.

Pâinea păstrată la congelator

Sursa foto: 213709764 © Michael Ahanov | Dreamstime.com

Ce trebuie să faci pentru a avea pâine proaspătă mai mult timp

Cel mai eficient mod de a menține pâinea proaspătă este să o puneți în congelator, la înghețat. Acest truc este folosit în multe țări, mai ales în cele scandinave. Această modalitate necesită însă mult timp, pentru că înainte de a o consuma trebuie dezghețată. Există însă variante și pentru cei care nu au mult timp la dispoziție dimineața.

Persoanele care vor pâine proaspătă, păstrată la temperatura camerei, trebuie să se asigure că toate părțile feliate și expuse sunt acoperite. Ea se va întări dacă este lăsată desfăcută, pe masă. Există și o excepție de la regulă. Cea cu maia se menține mai proaspătă decât oricare alt sortiment.

„De obicei depozitez pâinea făcută cu drojdie uscată activă pe blat într-o plasă din pânză. Dacă e cu maia, aproape întotdeauna o păstrez pur și simplu cu partea tăiată în jos pe un tocător așezat pe blat, cu excepția cazului în care am nevoie de spațiu pentru a lucra, caz în care pâinea merge într-o pungă din pânză”, a adăugat Anne-Marie.

Pâine acoperită cu pânză

Sursa foto: Pixabay

Nu pune niciodată pâinea la frigider

Chef-ul nu ne recomandă să păstrăm pâinea în frigider. Potrivit acesteia, temperatura din frigider va accelera procesul de învechire. Se va usca și întări mai repede, astfel să nu va mai fi bună de consum. Păstrată la o temperatură rece, peste cea de îngheț, aceasta provoacă recristalizare, ceea ce o face să se întărească și să expire într-un ritm mai rapid. Atunci când este înghețată, acest proces este încetinit.

Este aproape imposibil să nu rămâne pâine mai veche în casă, însă Anne-Marie spune că aceasta nu trebuie aruncată. Poate fi reînsuflețită cu ajutorul apei și a cuptorului. Specialistul spune că dacă punem crusta sub jetul de apă de la robinet și apoi o lăsăm la cuptor pentru aproximativ șapte minute, la o temperatură de 150 de grade Celsius, va redeveni proaspătă.

„Apa se va transforma în abur în interiorul cuptorului, ceea ce va transforma pâinea din veche în savuroasă”, încheie Anne-Marie.