Zi dificilă pentru echipajele de salvamontiști. Au fost copleșiți de numărul uriaș de intervenții

Zi dificilă pentru echipajele de salvamontiști. Au fost copleșiți de numărul uriaș de intervențiiSalvamont. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cadrul intervențiilor  echipajele de salvamontiști au salvat 64 de turiști, dintre care 26 de persoane au fost predate Serviciului de Ambulanță SMURD. În tot acest timp 16 persoane s-au deplasat cu autoturismele proprii la spital.

Echipajele de salvamontiști au intervenit în ultimele 24 pentru recuperarea a 64 de persoane, dintre care 26 au avut nevoie de servicii medicale. Dispeceratul Național Salvamont a fost solicitat de 62 de ori în ultimele 24 de ore.

Zi aglomerată pentru salvamontiști

În cadrul intervențiilor  echipajele de salvamontiști au salvat 64 de turiști, dintre care 26 de persoane au fost predate Serviciului de Ambulanță SMURD. În tot acest timp 16 persoane s-au deplasat cu autoturismele proprii la spital.

„Ultima zi din an a fost o zi de foc, cu foarte multe intervenţii, pentru salvamontiştii din întreagă ţară. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 62 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor. În cazul acestor intervenţii au fost salvate 64 de persoane.

Dintre acestea, după ce au primit asistenţa Salvamont, 26 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital iar 16 persoane, ale căror afecţiuni medicale permiteau, au mers la spital cu maşinile aparţinătorilor", au informat reprezentanţii Salvamont România pe Facebook.

Bărbatul, angajat al ambasadei Franței, dat dispărut în Munții Bucegi, găsit mort

Salvamont avertizează cu privire la riscul de avalanșă în Făgăraș. Sursa foto: EVZ

Cele mai multe solicitări au venit din Brașov, Gorj și Prahova

Echipajele de salvamontiști au fost solicitați să intervină în muncipiul Brașov, Gorj, Prahova și Vâlcea. Departamentul Salvamont a primit alte 32 de apeluri prin care turiștii au solicitat informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.

„Salvamont Romania, prietenii dumneavoastră de pe cărările munților, vă îndeamnă la prudență și responsabilitate în desfășurarea activităților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente pe munte”, au mai transmis pe Facebook reprezentanții Salvamont.

În majoritatea cazurilor salvamontiștii au fost solicitați în urma accidentelor de pe pârtiile de schi. Însă au fost raportate și incidente mai grave, precum accidentele cu ATV sau persoane rătăcite pe munte.

Echipajele de salvamontiști, sfaturi pentru turiști

Pentru a preveni accidentele salvamontiștii au transmis turiștilor dornici să se aventureze pe domeniile montane un set de reguli.

  • Purtați întotdeauna echipament de siguranță (cască, ochelari, protecție pentru spate și mănuși), pentru că în cazul în care sunteți lovit de un alt practicant să puteți beneficia de protecție maximă.
  • Nu vă bazați niciodată pe faptul că aveți prioritate față de schiorii/snowboard-erii care vin din spate.
  • La sfârșitul fiecărui viraj, trageți cu ochiul spre deal, pentru a analiza traficul și a fi conștienț de riscuri.
  • Opriți-vă pe margine când vedeți schiori/snowboard-eri vitezomani sau care nu au un control bun și așteptați ca aceștia să treacă.
  • De cele mai multe ori, traficul pe pârtie este în valuri. Nu vă puneți în mișcare când este aglomerat, ci așteptați până se mai eliberează.
  • Încercați să nu schiați în paralel cu alți schiori, pentru că acționați ca o barieră pentru cei din spate. Lăsați întotdeauna loc să puteți fi depășit.
  • În zonele înguste, păstrați o trasă previzibilă și lăsați loc să puteți fi depășit. Trageți, din când în când, cu ochiul spre deal.
  • Nu vă opriți în locuri înguste, sub ruperi de pantă sau după curbe, unde ați putea fi greu reperați de ceilalți practicanți.
  • Staționați, întotdeauna, doar pe marginea pârtiei, în locuri cu vizibilitate bună.
  • Acordați o atenție sporită snowboard-erilor care execută virajul spre înapoi (pe călcâie), deoarece au un unghi mort foarte mare și le este greu să observe ce este în spatele lor.
  • În cazul în care se întâmplă să cădeți, încercați, pe cât posibil, să vă adunați echipamentul și să eliberați zona cât mai repede, mergând și reechipându-vă pe margine.
  • Dacă sunteți martorul unui accident și doriți să dați o mână de ajutor, balizați și protejați zona, înfigând schiurile, cu coada în zăpadă, sub forma literei „X” și rămâneți în permanență cu fața spre deal, pentru că de acolo vin cele mai multe pericole.