ONG-ul „Salvaţi Bucureştiul” scapă de probleme. Sute de oameni au făcut donații
- Emma Cristescu
- 29 decembrie 2023, 17:04
ONG-ul Salvaţi Bucureştiul a strâns din donaţii aproximativ 130.000 de lei, bani cu care a putut să îşi plătească cheltuielile de judecată, și speră ca Tribunalul București să admită apelul.
ONG-ul Salvaţi Bucureştiul a strâns din donaţii aproximativ 130.000 de lei, bani cu care a putut să îşi plătească cheltuielile de judecată, din procesele cu One United Properties, au anunţat reprezentanţii asociaţiei.
Salvați Bucureștiul fusese dizolvat
În primă instanţă, ONG-ul fusese dizolvat la cererea gigantului imobiliar, pentru că nu plătise cheltuielile din instanţă. Acum, asociația și-a mai rezolvat din probleme și speră ca Tribunalul București să admită apelul.
„Sumele care rămăseseră de executat au fost deja recuperate din contul Asociației de către executorii judecătorești angajați de One, care a recuperat astfel toate cheltuielile de judecată dispuse în favoarea sa și în favoarea Auchan România. Suntem încrezători că Tribunalul București va admite apelul și va păstra în ființă Asociația Salvați Bucureștiul”, a scris pe Facebook ONG-ul.
Reprezentații asociației anunțaseră o strângere de fonduri ca urmare a deciziei, în primă instanță, a Tribunalul București de a dizolva ONG-ul în urma unui proces deschis de dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties.
Au fost două dosare importante
Au existat două dosare importante:
- 25248/3/2018 în care a fost contestat acordul de mediu, inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația Miliția Spirituală
- 4858/3/2019 în care au fost contestate PUZ-ul și autorizația de construire, inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul și de Asociația SOS Orașul.
Ce cheltuieli de jucată au avut
Instanțele au respins acțiunile și au dispus următoarele cheltuieli de judecată:
- 95.000 lei pentru One și 130.000 lei pentru Auchan în dosarul 25248/3/2018
- 50.000 lei pentru One și 25.000 pentru Auchan în dosarul 4858/3/2019.
De-a lungul timpului, Asociația Salvați Bucureștiul a început mai multe procese prin care a salvat imobile de patrimoniu sau spații verzi. Printre acestea se numără anularea planului urbanistic zonal al Parcului Tineretului.
Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului a fost anulat în instanță, de Tribunalul București, în urma unei acțiuni inițiate de către două asociații: Asociația Salvați Bucureștiul împreună cu Fundația Eco Civica. Acest PUZ a fost aprobat în 2005 și ar fi transformat zeci de hectare din spațiul verde în blocuri.