Viața oamenilor care trăiesc la -58°C, în Siberia. Regulile pe care le respectă
- Alexandru Stan
- 23 decembrie 2023, 13:42
Cum se poate trăi în Siberia, la -58 de grade Celsius, în Yakutsk. Sunt câteva reguli pe care cei care trăiesc aici le respectă.
Vremea arctică a cuprins mari părți din Rusia marți, cu temperaturi în sălbăticia Siberiei care au scăzut la -58 de grade Celsius (- 72 de grade Fahrenheit).
Orașul înghețat din Siberia
Yakutsk, unul dintre cele mai reci orașe din lume, care se află la aproximativ 5.000 km est de Moscova, a fost acoperit de zăpadă și ceață.
„Am venit special aici la Yakutsk pentru a experimenta o astfel de vreme - așa că sunt norocos, pentru că în decembrie nu prea apuci”, a spus Danila, cu barba, pălăria și eșarfa acoperite de gheață.
„De fapt, nu mi-e frig, pentru că m-am pregătit corespunzător”, a spus el. „Dacă nu aș fi avut hainele potrivite, aș fi înghețat în câteva minute”.
Cele mai scăzute temperaturi
Danila a spus că temperaturile extreme i-au făcut haina mult mai rigidă, în timp ce telefonul s-a descărcat în câteva minute. Două perechi de mănuși sunt esențiale, precum și mai multe straturi de haine.
Temperaturile în unele părți ale Republicii Sakha, o regiune vastă, puțin mai mică decât India, care se află în partea de nord-est a Siberiei, au coborât sub - 55 peste noapte.
În Oymyakon, o așezare din Sakha, temperatura a fost de -58 C marți. Meteorologii au spus că se simte ca la - 63 C, dată fiind umiditatea și vântul. „Este frig”, a spus un localnic pe nume Pyotr, citat de Reuters. „Trebuie doar să ai hainele de calitate și atunci totul va fi în regulă. Principalul lucru este să te miști, astfel încât sângele să circule”.
Enigma craterelor din Siberia care apar peste noapte
Evgheni Ciuvilin, geolog din Moscova, este unul dintre oamenii de știință care au putut observa aceste cratere uriașe apărute în nord-vestul Siberiei.
Primul fenomen de acest fel a fost descoperit în 2014. Gaura măsura circa 20 de metri lărgime și 52 de metri adâncime. De atunci, nu mai puțin de 17 astfel de cratere au fost reperate în peninsula Yamal.
Cauzele care pot explica aceste fenomene stranii rămân încă neclare. Studii recente permit stabilirea câtorva ipoteze pentru a le înțelege mai bine.