Vaccin contra cancerului, de la pionierul ARN mesager

Vaccin contra cancerului, de la pionierul ARN mesagerSursa Foto: Arhiva EVZ

Inventatorul vaccinurilor cu ARNm anunță planuri pentru imunizarea împotriva cancerului. Vaccinul vizează prevenirea apariției bolii cu mult înainte ca tumoarea să se dezvolte, oferind astfel o modalitate eficientă de protecție pentru oameni.

Prin urmare, în viitorul apropiat ar putea apărea un vaccin care să prevină diverse forme de cancer. Dr. Drew Weissman este cel care anul acest a obținut Premiul Nobel pentru inovativa sa descoperire în domeniul injectării de instrucțiuni genetice, care a jucat un rol crucial în declanșarea unui răspuns imun eficient contra COVID-19.

Acum, vrea să dezvolte un vaccin care să prevină cancerul cu mai mult de un deceniu înainte să apară.

Vaccin care să prevină diverse forme de cancer

În prezent, Dr. Weissman și-a concentrat atenția asupra folosirii acestei descoperiri revoluționare pentru crearea unui nou vaccin bazat pe ARNm. Totul cu scopul de a combate o altă mare amenințare a omenirii - cancerul.

În laboratoarele Universității din Pennsylvania, unde Dr. Weissman alocă majoritatea eforturilor sale de cercetare, vaccinurile în fază de dezvoltare au un obiectiv crucial: să instruiască organismul uman pentru a recunoaște și a combate celulele tumorale în momentul apariției acestora.

Vaccinurile în curs de dezvoltare se concentrează în mod special pe grupele de persoane care prezintă mutații genetice ce cresc riscul de cancer, precum genele BRCA, care determină un risc crescut de cancer de sân.

O nouă disputa pe tema planului anti-cancer

Cancer. Sursa foto: Dreamstime

Oamenii vor fi tratați înainte să se dezvolte cancerul

„Ideea aici este să tratezi oamenii înainte să dezvolte cancerul... și, poate, să previi complet apariția cancerului la acești pacienți”, a declarat Dr. Weissman în cadrul prelegerii Nobel despre medicină.

Între cinci și zece la sută din totalul celor peste 18 milioane de cazuri de cancer raportate anual la nivel mondial sunt asociate cu mutații genetice. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta boala poate fi influențat și de alți factori precum mediu în care trăim și stilul nostru de viață.

De exemplu, obiceiuri precum fumatul, obezitatea, stresul și sedentarismul pot, de asemenea, să crească riscul de a fi diagnosticați cu diverse forme de cancer.

Echipa condusă de Dr. Weissman de la Universitatea UPenn s-a dedicat descoperirii unei metode inovatoare de îmbunătățire a eficacității vaccinurilor ARNm.

Acești cercetători au dezvoltat un protocol care permite introducerea unor instrucțiuni genetice în organism, astfel încât acesta să poată produce un grup specific de celule imune care au capacitatea de a ținti și distruge celulele canceroase.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Penn Medicine (@pennmedicine)

Noul vaccin va detecta cancerul înainte cu zece ani înainte să apară

Pentru a declanșa un răspuns imun puternic la șoareci, cercetătorii au inclus în instrucțiunile genetice injectate ARNm pentru producerea unei proteine esențiale numită IL-12.

Această proteină joacă un rol crucial în transmiterea mesajelor între celule, facilitând comunicarea eficientă în organism.

Unul dintre efectele IL-12 constă în stimularea producției de celule T efector, un tip specific de celule imune. Dr. Weissman consideră că aceste celule ar putea avea capacitatea de a elimina eficient celulele canceroase și, în plus, ar putea preveni apariția cancerului la persoanele cu un risc genetic ridicat.

Știm că este vorba despre cinci sau zece ani înainte ca celulele canceroase să înceapă să apară înainte de a avea tumori mari cu funcție afectată.

Dacă tratăm acești oameni, poate, la fiecare cinci ani cu un vaccin care produce doar celule T efector, vom curăța, vom elimina, vom distruge toate celulele transformate”, a declarat medicul, scrie Daily Mail