Și bărbații se pot îmbolnăvi și pot muri de la cancer de sân

Și bărbații se pot îmbolnăvi și pot muri de la cancer de sân Cancerul de colon este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații tineri. Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Un profesor universitar pensionat a fost îngrozit să afle că are cancer de sân. Cadrul universitar a primit diagnosticul după ce a fost lovit în timpul unei activități sportive.

Ronald Norman, în vârstă de 76 de ani, a scris un articol în San Diego Union-Tribune despre faptul că a descoperit că face parte dintre cei aproximativ unul din 1.000 de bărbați care suferă de cancer de sân.

Cancer de sân descoperit în timpul unei activități sportive

Bărbatul juca pickleball în iunie 2022 când adversarul său l-a lovit cu  o minge în sânul drept. Norman a resimțit din plin lovitura, deoarece l-a lăsat fără suflu. A descris impactul ca fiind "cel mai puternic pe care l-a primit vreodată. Cu toate acestea și-a reluat meciul. Câteva săptămâni mai târziu, bărbatul de 76 de ani a observat o umflătură neagră și albastră în spatele sfârcului și a presupus că este doar o vânătaie.

În următoarele câteva săptămâni, decolorarea a dispărut, dar nodulul a persistat. În luna septembrie a acelui an, Norman a căutat o asistentă medicală. „Ea s-a uitat o singură dată la el și a spus: Nu arată bine. Comand o mamografie, deoarece ar putea fi cancer de sân"', a explicat bărbatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tumora s-a micșorat după patru luni

După ce a respectat indicațiile asistentei, diagnosticul s-a confirmat. Ronald Norman suferea de cancer la sân.

A fost efecutată o ecocardiogramă, care folosește unde sonore pentru a crea imagini, cu vizualizarea ganglionilor limfatici de la axila dreaptă a lui Norman. Scanarea a "luminat" nu doar movila canceroasă, ci și cel puțin trei dintre ganglioni. Ulterior, diagnosticul său a trecut de la cancer la sân stadiul 2 la stadiul 3.

„Dacă aș fi reacționat mai devreme, poate că aș fi putut depista cancerul de sân înainte ca acesta să facă metastaze în ganglionii mei limfatici”, a scris Norman. După ce a vorbit cu medicii și cu cei dragi, Norman a ales să urmeze o metodă ”alternativă, naturală” de tratament și a văzut cum tumora s-a micșorat după patru luni.

Cancerul la sân a recidivat

A primit în mod regulat perfuzii cu cantități mici de chimioterapie adaptate în mod special la analizele sale de sânge și nu a avut niciun efect secundar tradițional al chimioterapiei. „Credeam că totul merge foarte bine. Din păcate, odată ce programul s-a încheiat, tumora mea era încă acolo”, a mai spus Norman.

În cele din urmă a fost nevoit să fie supus unei mastectomii pentru a i se îndepărta sânul drept și ganglionii limfatici canceroși de la axilă. A fost urmată de opt runde de chimioterapie pe o perioadă de 16 săptămâni, iar apoi șase săptămâni de radioterapie de cinci zile pe săptămână.

Timp de cinci ani după aceea, i s-a spus că va trebui să ia un medicament care blochează estrogenul, deoarece organismul său producea mai mult estrogen decât în mod normal, ceea ce ar fi putut fi cauza pentru cancerul la sân.

Tratament pentru cancer la sân

sursă foto: Arhiva EvZ

„Riscul ca un bărbat să aibă cancer la sân este de 1/833”

De atunci, Norman a terminat opt runde de chimioterapie și aștepta să înceapă radioterapia. Un tratament care ucide celulele cu ajutorul unor raze înalte de energie.

„Din fericire, majoritatea efectelor secundare ale chimioterapiei au fost evitate, cu excepția amorțelii parțiale a degetelor de la mâini/ picioare, fără amprente, a pierderii părului (oricum nu aveam prea mult!) și a unei energii limitate sau a pierderii continue a energiei', a adăugat profesorul universitar.

În timp ce ”mamografiile anuale sunt o opțiune”, Norman îi încurajează pe bărbați să își examineze pieptul de mai multe ori pe parcursul anului. 'Dacă simțiți ceva nodulat, atunci sigur că trebuie să faceți să fie verificat de medicul dumneavoastră de familie”, a îndemnat el.

„S-ar putea să nu fie nimic. Un chist, sau ar putea fi "marele C", iar dacă este "marele C", vreți să îl depistați cât mai devreme posibil”. Potrivit Societății Americane de Cancer, riscul ca pe parcursul vieții un bărbat să fie diagnosticat cu cancer la sân este de aproximativ unul la 833.

Factorii care pot crește riscul contractării cancerului la sân

Oamenii de știință nu au înțeles încă pe deplin cauzele cancerului de sân la bărbați. Dar au identificat mai mulți factori care pot crește riscul. Mulți factori sunt legați de nivelul hormonilor sexuali din organism, potrivit Daily Mail

Îmbătrânirea este, de asemenea, o componentă importantă, deoarece riscul crește pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. În medie, bărbații cu cancer la sân au aproximativ 72 de ani când sunt diagnosticați.

Riscul de cancer la sân este crescut dacă alți membri ai familiei (rude de sânge) au avut această afecțiune. Aproximativ 1 din 5 bărbați cu cancer de sân au o rudă apropiată, bărbat sau femeie, cu această boală.

Alți factori care pot crește riscul includ consumul excesiv de alcool, obezitatea și radiațiile.