Dan Negru se implică în controversa momentului. Noul film cu Albă ca Zăpada stârnește indignare
- Ionel Sclavone
- 2 noiembrie 2023, 11:13
Dan Negru, asemenea altor cetățeni comentează așa zisele controverse din noua producție Albă ca Zăpada. Se raportează, ca și ceilalți critici la desenul animat realizat de Disney în 1937. Și tot ca ceilalți critici, Dan Negru omite că basmul Disney, la fel ca noul film, a fost o adaptare mult cosmetizată, în ton cu vremurile moderne, a poveștii originale, a fraților Grimm.
Dan Negru se implică în controversa momentului, legat de noua producție Albă ca Zăpada. Filmul a stârnit valuri de indignare în rândul celor care cunosc povestea din desenul animat realizat în 1937 de Disney. Aceștia sunt indignați că producătorii noului film au schimbat piticii cu „creaturi magice”. Decizia a fost luată de Disney pentru a nu jigni persoanele care suferă de nanism. În plus, nici Albă ca Zăpada nu mai este o adolescentă de 14 ani, ca în desenul animat, ci o femeie puternică și independentă.
Dan Negru vorbește despre noua producție și despre discriminare, amintind un moment din trecutul său, din televiziune.
„Unui student la jurnalism care avea un defect de vorbire i-am sugerat să nu se îndrepte spre radio sau TV. M-a acuzat de discriminare. Mi-am amintit povestea asta azi când am văzut știrea că Disney inlocuieste piticii din Alba ca Zăpada din cauza discriminării. Eu mi-am învățat lecția: dacă-mi spune un tont că 2+2=5 nu-l contrazic ca să nu-l fac să se simtă inferior, discriminat. Dacă un bâlbâit vrea să se facă crainic de radio, îl încurajez”, a scris Dan Negru într-o postare pe Facebook.
Dan Negru, un „dinozaur învechit”, inadaptabil
În comentariul său, Dan Negru profețește că aceasta va fi lumea în care vom trăi. O lume în care vechile valori se modifică (așa cum s-a mai întâmplat, de altfel, în trecut - n. red.). O lume în care vechii dinozauri, așa cum se descrie chiar el, nu se pot adapta.
„Evaluarea așa cum o știam nu va mai exista ! Există țări în care cei obezi sunt numiți «horizontally challenged» (suprasolicitați pe orizontală).Să le spunem ălora de la Disney că cei mici ajung obezi nu din cauza discriminării ci din cauza reclamelor la fast-food, la cereale îmbibate cu zahăr și la toate alimentele nesănătoase pe care le promovează în reclame! Eu, un dinozaur învechit le spun noilor justițiari din noua lume că e ușor să lupți pentru principii. Greu e să trăiești conform lor!”, a mai transmis Dan Negru.
Controversele din jurul producției Albă ca Zăpada
Noua film Albă ca Zăpada, care nu este pe placul lui Dan Negru, este o adaptare după vechiul basm scris în 1812. Însă puțini critici ai filmului își mai amintesc povestea originală. Marea majoritate a celor care strâmbă din nas se raportează la desenul animat din 1937, realizat de Disney. Peliculă care a cosmetizat foarte mult, în ton cu vremurile, povestea fraților Grimm.
Probabil că, în 1937, la premiera desenului animat, au fost destui iubitori ai poveștii orginale care, la fel ca și acum, au contestat abaterile de la narațiune. Dar dacă Disney ar fi urmat firul poveștii ar fi ieșit un desen animat cu pedofili, copii sclavi, acte de canibalism și tortură. Ceva mai pe genul horror.
Detaliile sinistre din povestea Albei ca Zăpada
Conform legendelor din folclorul german, de unde a fost culeasă povestea, cei șapte pitici erau copii sclavi. Aceștia erau folosiți de proprietari minelor de cupru din munții Germaniei, la exploararea minereului. Mai departe. În basmul original, prințesa, Albă ca Zăpada avea doar șapte ani. După legile actuale, am fi tentați să credem că prințul care a luat-o de nevastă, după ce a salvat-o, era cam pedofil. Noroc cu Disney care a schimbat povestea și a „îmbătrânit-o”, transformând-o într-o adolescentă de 14 ani.
Mama vitregă avea înclinații culinare spre canibalism. În povestea fraților Grimm, ea îi cere vânătorului pe care îl trimite cu Albă ca Zăpada, în pădure, să o ucidă, ficatul și plămânii fetiței. Iar când îi primește (fără să știe că aparțineau unui mistreț - n. red.) pune să-i fie preparați și-i mănâncă.
Inclusiv sfârșitul reginei malefice este cosmetizat în producția Disney. În desenul animat, piticii o fugăresc în pădure, iar aceasta moare căzând de pe o stâncă, lovită de un fulger. În basmul original, regina rea este poftită la nuntă și supusă unor torturi greu de îndurat. Este încălțată cu o pereche de pantofi de fier, încinși pe cărbuni, și pusă să danseze până la moarte.
Concluzionând, așa cum producția Disney din 1937 a fost cosmetizată, în ton cu timpurile, ca să nu-i oripileze pe spectatori, noua peliculă cu Albă ca Zăpadă ține cont de sensibilitățile actuale. Până la urmă, atât desenul animat din 1937, cât și filmul actual sunt prezintă viziunea regizorilor. Este ceva ce se întâmplă în mod regulat la Hollywood.