Măsuri dure pentru microîntreprinderi. Cum vor fi impozitate în 2024

Măsuri dure pentru microîntreprinderi. Cum vor fi impozitate în 2024Sursa foto: dreamstime.com

Proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare a fost publicat de Ministerul Finanțelor. Pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozit de 16% a microîntreprinderilor nu mai apare.

Proiectul conține o serie de modificări ale taxării pentru mediul de afaceri, atât pentru companiile mari, cât și pentru microîntreprinderi. Mai exact, microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri. Acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro. Guvernul Ciolacu urmează să-și asume răspunderea pe acest proiect.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere marți dimineata de către Ministrul Finanțelor. Din forma finală a legii a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozitul de 16%.

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, anunțase că pentru microîntreprinderi cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei care au o rată de profitabilitate mai mare de 30% e introdus automat impozitul pe profit de 16% și dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Legat de Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, documentul arată:

Din forma finală a legii a dispărut pragul de rentabilitate de 30% peste care se aplica impozitul de 16%, pentru microîntreprinderi, anunțat de ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

„În prezent, există o singură cota de impozitare de 1% pentru toți contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, fără a se structura impozitarea acestora în funcție de în funcție de marjele de profit. În cadrul Raportului privind sistemul fiscal din România, inclusiv analiza comparativă și recomandări pentru reforma cadrului fiscal, denumit în continuare Raport, printre alte aspecte referitoare la sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi, Banca Mondială a analizat și cota de impozitare a microîntreprinderilor, opinând că actuala cotă de impozitare de 1%, trebuie revizuită în funcție de marjele de profit înregistrate de microîntreprinderi.

Luând în considerare cota de impozitare a impozitului pe profit de 16%, Banca Mondială consideră că aplicarea unei cote de impozitare a veniturilor unei microîntreprinderi, de 1%, corespunde efectiv la o marjă de profit de 6,25%, după deducerile fiscale permise de lege.

Prin referire la analiza efectuată de Fondul Monetar Internațional (2022), care sugerează că marja medie de profit a IMM-urilor cu angajați este de aproximativ 12%, Banca Mondială opinează că, o cotă de impozitare de 1% este o cotă scăzută pentru microîntreprinderile cu angajați”.

Euro, Par, Bani, Finanţa, Pușculiță

Sursa foto: Pixabay

Cotele de impozitare pentru microîntreprinderi

Redăm mai jos cele mai importante prevederi referitoare la microîntreprinderi așa cum apar în forma finală a proiectului de lege.

  1. 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
  2. 3%, pentru microîntreprinderile care:1. realizează venituri peste 60.000 euro; 2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN

Calculator, Calcul, Asigurare, Finanţa

Sursa foto: Pixabay

Principalele măsuri ce vizează microîntreprinderile:

1. Vor exista din nou două cote de impozit.

2. Dispar excepția ce permite firmelor din HoReCa să aplice impozitul micro făcând abstracție de condițiile regimului și impozitul mixt. Plus o cotă de impozit de 3% pentru aceste firme.

3. Condiționare suplimentară la calcularea plafonului de 500.000 euro.

4. Situație nouă de trecere la impozitul pe profit.

5. Se introduce, temporar, plata anticipată a impozitului pentru trimestrul IV.

6. Fără scăderi din impozit pentru sponsorizări sau case de marcat.

7. Limita pentru numărul de microîntreprinderi deținute, scăzută. Un asociat/acționar va putea să mai dețină, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot numai la o singură microfirmă.

8. Interdicție nuanțată pentru intermediarii secundari de asigurări și/sau reasigurări.

9. Microfirmele inactive pot rămâne în regimul micro.