Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar

Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar Traiam Băsescu Sursa: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Traian Băsescu crede că Florian Coldea va ajunge la pușcărie dacă ceea ce se vehiculează despre el este real. Fostul președinte a rememorat momentul în care l-a numit la conducerea SRI.

Fostul general SRI Florian Coldea este anchetat penal de DNA. El este acuzat  de trafic de influență și spălare de bani, alături de un alt fost ofițer SRI, Dumitru Dumbravă și de avocatul Doru Trăilă.

Traian Băsescu, despre Florian Coldea

Fostul președinte a vorbit despre scandalul momentului, în care este implicat Florian Coldea. Traian Băsescu este de părere că fostul general reprezintă o vulnerabilitate, dat fiind informațiile secret la care a avut acces. În opinia sa, fostul general s-a pensionat în urmă cu șapte ani, iar acum a ajuns într-o situație delicată.

„Eu îmi asum responabilitatea pentru faptele instituțiilor statului până în decembrie 2014. Va reamintesc că suntem în 2024, iar omul ăsta e pensionar, infractor, dar pensionar. Nu-mi asum niciun fel de responsabilitate. Un om care s-a pensionat acum 7 ani și a fost prins într-o situație exrem de delicată pentru el. În ceea ce privește securizarea unor secrete ale statului, trebuie să existe o modalitate de a-l proteja, de a proteja secretele pe care le știe. Și-a scris consultanță pentru că poate da îndrumări, informații pentru că știe ce trebuie să facă un om de afaceri. Faptul că umblă și la Monaco și la Dubai reprezintă un risc”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul președinte a precizat că a ascultat înregistrările audio din dosar, însă nu l-a regăsit pe Florian Coldea vorbind. El a precizat că în aceste înregistrări apare doar numele generalului, în discuția altor persoane. Cu toate acestea, a declarat Traian Băsescu, dacă se confirmă informațiile apărute în spațiul public, Florian Coldea trebuie să meargă la închisoare.

„Eu sper, probabil stiți că niciodată nu am făcut declarații înainte de sentință Dacă este adevărat ce se vehiculează, trebuie să facă pușcărie. Este inadmisibil ca un funcționar cu înălțimea pe care a avut-o în stat și cu portofpoliul lui este inadmisibil dacă a încălcat legea și a foslosit informațiile din timpul mandatului în scopuri personale”, a mai spus Traian Băsescu.

El i-a luat locul lui Maior în SUA. Cine e Andrei Muraru

George Maior, Florian Coldea, SRI Sursa foto: EVZ

Cum a ajuns Coldea șef la SRI

În acest context, Traian Băsescu a amintit cum a decis să-l nominalizeze pe Florian Coldea în conducerea SRI. Fostul președinte a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în caul răpirii jurnaliștilor, în Irak. Florian Coldea a jucat un rol important în eliberarea acestora.

„După răpirea ziariștilor din Irak, convocam șefii de structuri și comandamente. Șeful unei structuri venea cu Coldea, eu îl întrebam pe general și îmi răspundea Coldea. Mi-a făcut o impresie bună și am zis ce să fac, să pun un director nou și o să pun un prim adjunct dintre cei vechi, și atunci am zis îl iau pe acest tânăr ofițer și îl promovez. Era o necesitate absolută să schimbi la vârf după schimbarea regimului, dupa guvernarea Năstase. Și la Parchetul General am adus o procuroare din țară. Am cerut situația direcțiilor din țară, am găsit-o pe Laura Codruța Kovesi. Avea câteva dosare, dar sentințe conform cererii procurorului”, a mai arătat Traian Băsescu.

Ulterior, a mai relatat fostul președinte a observat o schimbare în atitudinea lui Florian Coldea. S-a întâmplat spre finalul mandatului său, în 2014. El a spus că a observat o alunecare spre un soi de totalitarism.

„Mi-e greu să-l etichetez, însă ce sesizasem înainte să plec de la Cotroceni, dar după venirea lui Ponta, o alunecare către un soi de totalitarism. Așa se explică și după ce Elena Udrea a depus un denunț la DNA în 2015, s-a trezit cu 4 - 5 dosare, unul după altul”, a mai spus Traian Băsescu.

Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi Sursa foto: EVZ

Cum explică Traian Băsescu ce s-a întâmplat

Fostul președinte crede că ceea ce s-a întâmplat în aceste cazuri se datorează tinereții celor doi, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi. În opinia lui Traian Băsescu, celor doi le-a fost dificil să se despartă de funcțiile pe care le ocupau și, drept urmare, au făcut orice ca să le păstreze. Acum, Băsescu este de părere că numirea unor oameni tineri în funcții importante ar fi o greșeală.

„M-am întrebat ce s-a întâmplat cu ei (Coldea și Kovesi n. red.) și am o singură explicație. Este o greșeală să numești în funcții de putere mare oameni fără experiență de viață. Prea tineri, si el și Kovesi. Au fost mult prea tineri când i-am numit și când și-au dat seama că se pot despărți de funcțiile în care i-am numit. Lui Kovesi nu i-a convenit să se întoarcă la Sibiu, lui Coldea nu i-a convenit să nu mai fie șef la SRI”, a mai explicat Traian Băsescu.

DNA a început ancheta în cazul generalilor Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă. Cei doi au fost plasați sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării. Alături de ei a mai fost pus sub acuzare și avocatul Doru Trăilă. Dosarul penal a fost deschis în baza denunțului formulat Cătălin Hideg. Condamnat pentru fraudă cu fonduri europene, acesta a afirmat că i-au fost ceruți bani pentru o sentință favorabilă, cu suspendare.