Rețetă de murături asortate. Cum se păstrează proaspete până la iarnă
- Emma Cristescu
- 9 septembrie 2023, 09:22
Rețetă de murături asortate. Maestrul bucătar Horia Vîrlan a explicat cum se fac cele mai gustoase murături crocante în saramură. Secretul constă în modul de preparare și în ingredientele folosite.
Rețetă de murături asortate. Gospodinele care doresc să facă murături crocante în saramură trebuie să urmeze pașii recomandați de bucătarul Horia Vîrlan. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,5 kg castraveciori mici, culeşi cu o zi înainte, spălaţi şi zvântaţi bine,
- 4 ardei iuţi, spălaţi şi zvântaţi bine,
- 2 buc. conopidă mici spălate, rupte în bucheţele şi zvântate,
- 3 buc. ardei capia spălaţi şi zvântaţi,
- 4-6 ardei iuţi roşii spălaţi şi zvântaţi,
- 3 buc. morcovi medii spălaţi şi zvântaţi, apoi tăiaţi în două,
- 1 buc. varză roşie mică, spălată şi tăiată în sferturi,
- 1 căpăţână usturoi curăţat,
- 1 ţelină medie cu frunze verzi, curăţată şi tăiată felii groase,
- 3 buc. hrean,
- 2 crengi de mărar cu floare,
- 1 l de oţet de murături,
- 2 l de apă,
- 3 linguri de sare,
- 3 linguri de zahăr tos, condimente pentru murături.
„Secretele mele. În primul rând, legumele trebuie să fie foarte proaspete, apoi trebuie să fie bine spălate şi zvântate. Sarea folosită este bine să fie de salină (fără iod), iar borcanele trebuie să fie perfect spălate şi opărite. De aici, încolo, nu mai este decât experienţă şi muncă”, a spus Horia Vîrlan pentru Click.
Rețetă de murături asortate
- Fierbeţi apa şi oţetul şi amestecaţi cu sarea şi zahărul, iar la sfârşit puteţi adăuga condimente pentru murături.
- Aşezaţi ½ din mărarul, hreanul, usturoiul şi ardeii iuţi pe fundul borcanului. Puneți toate legumele.
- Adăugaţi restul de mărar, hrean, usturoi şi ardei iute. Turnaţi zeama şi scuturaţi bine borcanul pentru a permite bulelor de aer să se elibereze.
- Puneţi capacul şi aşezaţi borcanul într-un loc răcoros.
-
Castraveți murați crocanți
Dacă vrei să faci castraveți murați crocanți trebuie să urmezi acești pași:
- Speli bine castraveții. Apoi trebuie să-i opărești timp de 15 secunde și să-i scurgi bine de apă.
- Apoi, opărești restul ingredientelor (căței de usturoi, hrean, ardei iute, care este opțional, frunze de vișin).
- Trebuie să folosești apă curată și fără clor, dar și sare de salină, fără iod.
- Apoi trebuie să așezi cu grijă castraveții în borcan, intercalând restul ingredientelor.
- Nu uita să torni saramura fierbine deasupra, mișcând borcanul ca să nu rămână bule de aer.
- Saramura se face adăugând o linguriță cu vârf de sare, la litrul de apă. Asta este tot, Poftă bună!