Lege pentru protecția copiilor în online, inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc. Proiectul este cerut de părinți

Lege pentru protecția copiilor în online, inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc. Proiectul este cerut de părinți Sursa foto: Dreamstime.com

O lege pentru protecția copiilor în mediul online a fost inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, care spune că acest act normativ a fost cerut de părinți.

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru Apărare a Senatului, a prezentat în cadrul Școlii de vară a Organizației Femeilor Liberale inițiativa legislativă care va oferi părinţilor mai mult control pentru activitatea copiilor în mediul online.

Lege pentru protecția copiilor în online

Legea pentru protejarea copiilor în mediul online ar urma să rezolve trei probleme acute:

  1. Supraexpunerea la ecrane şi dependenţa de online, care generează în rândurile copiilor, mai ales a celor de vârste fragede, a unor efecte neurologice nocive.
  2. Contactul de la vârste mici cu platforme sociale care s-au transformat nu numai în locuri în care există un conţinut video nepotrivit, ci unde se desfăşoară activităţi infracţionale grave cărora copiii le cad pradă
  3. Expunerea copiilor la platforme din mediul online care a devenit un catalizator al comportamentului teribilist.

Din dorinţa de validare socială, mulţi utilizatori fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În forma lansată în dezbatere, proiectul prevede ca minorii până în 16 ani să aibă acces la platforme social-media doar cu acordul explicit al părinţilor.

Potrivit inițiatoarei, în Franţa există interdicţie la platformele social-media până la 13 ani şi control parental explicit până la 16 ani. Iar în SUA sunt state în care anumite platforme sociale sunt închise în perioada din zi în care sunt deschise şcolile.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL

Legea pentru protecția copiilor în online, inițiată de Nicoleta Pauliuc

Nicoleta Pauliuc: Îmi doresc un amplu proces de consultare şi dezbatere

„În mod realist, problemele nu pot fi rezolvate doar printr-o autocenzură a acestor reţele sociale. (...) Nu îmi doresc promovarea acestei legislaţii pe repede înainte.

Îmi doresc un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: în primul rând copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional”, a declarat Nicoleta Pauliuc.