Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici s-a stins din viață la 100 de ani
- Andreea Vlad
- 20 august 2023, 13:30
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici s-a stins din viață la 100 de ani, duminică dimineață. Descendent al unei vechi familii boierești, a fost un remarcabil om de ştiinţă român, medic neurolog şi academician.
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a murit, la vârsta de 100 de ani, duminică dimineața, potrivit unui anunț al Universității Ecologice București. Descendent al unei vechi familii boierești, acesta a urmat cursurile Facultății de medicină din Capitală, devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. Anunțul a fost făcut inițial de doi dintre apropiații profesorului, Mihai Copăceanu și Lazăr Gigel.
Constantin Bălăceanu Stolnici a murit. Un boier al spiritului
”La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB). Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale.
După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie. Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi”, au scris reprezentanții instituției academice pe Facebook.
S-a retras din Academia Română în urma scandalului cu Securitatea
Născut pe 6 iulie 1923, la Bucureşti, a fost un remarcabil om de ştiinţă român, medic neurolog şi profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos. Membru de onoare al Academiei Române din 1992. După scandalul legat de colaborarea sa cu Securitatea, Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a retras din Academia Română. El a fost decorat cu Ordinul „Steaua României" în grad de Cavaler.
Academicianul a fost dovedit ca și colaborator cu Securitatea comunistă, în calitate de șef de secție al institutului condus de Ana Aslan. Notele sale informative erau semnate „Laurențiu“. Renumit la acea vreme în întreagă lume, sanatoriul institutului avea cu precădere pacienți străini, inclusiv celebrități. „Erau mari personalități din politică, economie, cultură, presă“, spunea Bălăceanu-Stolnici. Acesta își amintea că l-a tratat pe marele psihanalist francez Jacques Lacan si că l-a consultat pe Yasser Arafat.