Exclusiv. Cum funcționa cenzura în presa comunistă! Personajul celebru tăiat în poză ca să nu mai pară mai înalt decât Ceaușescu. Video

Exclusiv. Cum funcționa cenzura în presa comunistă! Personajul celebru tăiat în poză ca să nu mai pară mai înalt decât Ceaușescu. VideoSursa: EVZ

Jurnalistul Dan Constantin a fost martorul a două lumi total diferite: societatea românească dinainte de 1989 și cea de după. Dan Andronic și Mirel Curea au ca invitat, în podcastul Contrapunct Evz, un jurnalist care a văzut istoria de la firul ierbii. Calitate în care a văzut îndeaproape cum se făcea presa românească înainte de 1989 și cum funcționa propaganda.

Era societatea românească dinainte de 1989 mai bună, sau nu mai suntem capabili să vedem diferența? Cum funcționa presa în plină propagandă comunistă? Jurnalistul Dan Constantin poate oferi câteva răspunsuri.

Un jurnalist de vocație

Invitatul celor doi ziariști EVZ a lucrat în presă încă din facultate. În 1969 a debutat ca redactor la revista „Ing” a Institutului Politehnic București, unde era student la Facultatea de Chimie Industrială. În timpul studenției a colaborat la publicațiile „Viața Studențească” și „Tribuna Ialomiței”, debutând în 1967 ca ziarist. Această perioadă de ucenicie i-a deschis interesul pentru jurnalism, pe care l-a urmat îndeaproape începând din august 1971, când a început să lucreze la ziarul „Scînteia”, în secția economică. În 1974 a fost atestat ca jurnalist profesionist, devenind membru al Uniunii Ziariștilor. În 1988 a devenit redactor șef adjunct la cotidianul „Informația Bucureștiului”, iar în 22 decembrie 1989 a contribuit la realizarea primului ziar al Revoluției Române, „LIBERTATEA”. A deținut diferite funcții, de la redactor la director al Editurii Libertatea.

Chestionat de Dan Andronic și Mirel Curea care au fost momentele cele mai importante ale carierei sale, invitatul a recunoscut că a făcut parte din echipe de jurnaliști redutabile și a putut participa la multe momente memorabile.

Poze epice: Ceaușescu cu două căciuli, de Gaulle tăiat

Despre Nicolae Ceaușescu, Dan Constantin a mărturisit că în calitate de cap limpede, a văzut îndeaproape ce criterii avea liderul comunist pentru pozele care îl înfățișau. Acesta a relatat și un episod savuros legat de dictator.

„Veneau filmele, se alegeau pozele de la secția de presă, pe urmă se retușau. În primul rând, dacă erau foarte mulți într-o poză, se mai estompau. Sunt multe povești, dar una chiar reală a fost cu căciula. Era cu căciula în cap și era și cu căciula în mână. S-a luat o poză veche și i-au pus căciula în mână”.

Chestionat de Dan Andronic dacă este adevărată legenda că președintele Franței, Charles de Gaulle, a fost tăiat în poza care îl înfățișa alături de Ceaușescu, un bărbat mic de statură, jurnalistul a confirmat că nu este o legendă. „S-a uitat: uite, aici nu m-au înălțat. Da (n.red. - e adevărat)”.

Florea Ceaușescu sprijinea rarele anchete tari ale vremii

Printre alte personaje ale vremii l-a cunoscut pe controversatul cenzor Dumitru Popescu „Dumnezeu", „un spirit antisovietic destul de bine exprimat", dar și pe Corneliu Vadim Tudor, despre care a relatat că își dorea să facă parte „din echipa prezidențială de reportaje".

Reputatul jurnalist a admis că la Scânteia, ca organ oficial al Partidului Comunist Român, funcționa autocenzura. Membrii redacției erau obligați să consulte permanent Cartea roșie, în care erau listate toate informațiile sensibile, de stat sau prin lupa propagandei de partid, pe care nu aveau voie să le facă publice. Existau însă excepții, și una se referă la un personaj interesant cu care Dan Constantin s-a intersectat înainte de Revoluție. Despre unul dintre frații lui Nicolae Ceaușescu, Florea, Dan Constantin afirmă că a ajutat foarte mulți oameni. Mai mult, Florea Ceaușescu a susținut jurnaliștii care au făcut unele dintre cele mai critice anchete ale vremii. „Le ținea spatele", a mai relatat Dan Constantin în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea integrală cu Dan Constantin, care include multe amănunte interesante despre perioada comunistă și despre personajele vremii, poate fi vizionată AICI.

23 August 1944, Legende Și Adevăr. Controverse Și Evaluări

O carte care prezintă ultimele studii realizate de istorici români importanți despre 23 august 1944, un eveniment hotărâtor din istoria contemporană a României. Acești istorici au studiat documente și au elaborat noi ipoteze studiind arhivele ruse, americane sau britanice. Unul din miturile istorice lămurit este legat de existența unor tratative secrete inițiate de Mareșalul Ion Antonescu cu URSS prin intermediul ambasadoarei de la Stockholm, Alexandra Kollontai. Dar și rolul real al comuniștilor români și implicarea Regelui Mihai. Volum recomandat de Evenimentul Istoric!CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI