Inteligența artificială, motiv de stres pentru mulți angajați. Cine se teme de șomaj
- Dosofteea Lainici
- 6 august 2023, 08:55
Valul de inteligență artificială (IA) care se îndreaptă spre multe profesii a generat o anxietate profundă în rândul lucrătorilor care se tem că locurile lor de muncă vor fi măturate - iar impactul asupra sănătății mintale este în creștere.
Lansarea, în noiembrie 2022, a ChatGPT, platforma de inteligență artificială generativă capabilă să gestioneze sarcini complexe la comandă, a marcat un punct de reper tehnologic, deoarece IA a început să transforme locul de muncă.
„Orice lucru nou și necunoscut generează anxietate”, a declarat pentru AFP Clare Gustavsson, un terapeut din New York ai cărui pacienți au împărtășit preocupări legate de IA.
„Tehnologia crește atât de repede, încât este greu să ai o poziție sigură.”
Asistenții juridici, programatorii, contabilii și consilierii financiari se numără printre profesiile care se simt amenințate de IA generativă, care poate crea rapid proză asemănătoare cu cea umană, coduri informatice, articole sau păreri de expert.
Inteligența artificială creează panică
Analiștii de la Goldman Sachs consideră că IA generativă va avea un impact, dacă nu va elimina, aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă, potrivit unui studiu publicat în martie.
„Anticipez că locul meu de muncă va deveni învechit în următorii 10 ani”, a declarat pentru AFP Eric, un casier de bancă, care a refuzat să își dea al doilea nume.
„Intenționez să îmi schimb cariera. Banca pentru care lucrez extinde cercetarea în domeniul IA.”
Terapistul newyorkez Meris Powell a povestit pentru AFP despre un profesionist din domeniul divertismentului îngrijorat de utilizarea IA în producția de filme și televiziune - o amenințare pentru actori și scenariști care reprezintă un punct nevralgic în grevele care afectează în prezent Hollywood-ul.
„În principal, persoanele care activează în domenii creative sunt în prima linie a acestei preocupări”, a declarat Gustavsson. IA aduce cu ea un nivel de îngrijorare egalat de schimbările climatice și de pandemia Covid-19, a susținut ea.
Dar ea a spus că încearcă să-i determine pe pacienți să „îmbrățișeze necunoscutul” și să găsească modalități de a folosi noile tehnologii în avantajul lor.
Inteligența artificială, o concurență serioasă
Pentru un animator grafic din New York, șocul care i-a pus în pericol cariera a venit atunci când a văzut imagini generate de software cu infuzie de inteligență artificială, cum ar fi Midjourney și Stable Diffusion, care rivalizau cu calitatea celor create de oameni.
„Oamenii au început să realizeze că unele dintre abilitățile pe care le-au dezvoltat și în care s-au specializat ar putea fi înlocuite de IA”, a declarat ea pentru AFP, adăugând că și-a perfecționat abilitățile de codificare, dar acum simte că până și acestea sunt puțin promițătoare într-o lume a IA.
„Probabil că mă voi orienta mai mult spre un rol la nivel de management”, a spus ea. „Este dificil, pentru că sunt mult mai puține astfel de posturi”.
„Înainte aș fi urmărit doar lucrurile care mă interesau și abilitățile care îmi plac. Acum mă simt mai înclinată să mă gândesc la ceea ce va fi cu adevărat util și comercializabil în viitor.”
Peter Vukovic, care a fost director de tehnologie la mai multe startup-uri, se așteaptă ca doar un procent sau mai puțin de unu la sută din populație să beneficieze de IA.
„Pentru restul, este o zonă gri”, a declarat Vukovic, care locuiește în Bosnia. „Există o mulțime de motive pentru ca 99 la sută dintre oameni să fie îngrijorați”.
Inteligența artificială este axată pe eficiență și pe obținerea de bani, dar ar putea fi canalizată pentru a servi altor scopuri, a spus Vukovic.
„Care este cel mai bun mod în care putem folosi acest lucru?”, a întrebat el. „Este într-adevăr doar pentru a automatiza o grămadă de locuri de muncă?”. Sursa: insiderpaper.com.