Se schimbă regulile pentru românii cu rate la bănci. Autoritățile impun noi obligații și restricții
- Ionel Sclavone
- 24 mai 2023, 17:45
Românii cu credite vor fi protejați de eventualele abuzuri din partea instituțiilor de creditare datorită unor reglementări care urmează să intre în vigoare zilele acestea Este vorba despre o lege care se va aplica din 26 mai și care stabilește noi reguli în baza cărora se vor derula relațiile dintre clienți și creditori. Între altele, băncile vor trebui să pună la dispoziția celor interesați un simulator online care să permită calcularea dobânzilor anuale efective.
Legea nr. 134/2023 va intra în vigoare și se va aplica peste două zile, din 26 mai. Actul normativ modifică OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit acordate consumatorilor pentru bunuri imobile.
Noile reglementări urmăresc protejarea celor care au contractat un credit bancar pentru achiziția unui imobil sau care intenționează să o facă. Astfel, sunt prevăzute mai multe reglementări care vor permite clienților băncilor să se informeze mai bine despre evoluția dobânzilor sau în legătură cu opțiunile pe care le au la dispoziție.
Între altele, băncile și instituțiile financiare nebancare vor fi obligate să pună la dispoziția clienților, pe site-ul propriu, un simulator online care să permită calcularea dobânzii anuale efective (DAE) pentru un credit imobiliar, oricare ar fi valoarea creditului și perioada de creditare alese.
O altă prevedere impune reprezentanților băncilor și recuperatorilor de creanțe să nu-i mai deranjeze pe clienți, în legătură cu aspecte legate de credit, pe timpul nopții.
Raportarea la cursul de schimb al BNR
Legea mai reglementează comisionul de administrare a contului curent care trebuie să fie, la fel ca și comisioanele de analiză a dosarelor sau de cel unic, în sumă fixă. Comisionul, în aceeași valoare, va trebui perceput tuturor celor care au contractat același tip de credit, în aceeași perioadă.
Creditorii nu vor mai avea dreptul să refuze încasarea ratelor în moneda în care a fost acordat creditul. Această prevedere are în vedere situațiile în care, printr-o reconversie, moneda creditului s-ar și, automat, nu ar mai coincide cu moneda în care s-a acordat, inițial, împrumutul.
De asemenea, se schimbă procedura de raportare, în cazul împrumuturilor acordate în valută, la cursul de schimb oficial. Concret, se va lua în calcul cursul comunicat de Banca Națională a României (BNR) și valabil la data încheierii contractului între moneda contractului de credit și moneda națională. Cu alte cuvinte se va face referire la la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ziua în care se semnează contractul, nu la cel comunicat în acea zi, la ora 13:00, care este valabil pentru ziua următoare.
Totodată, se introduce un termen de răspuns la oferta de credit transmisă către solicitant. Creditorul transmite oferta în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii, iar, solicitantul are la dispoziție alte 15 zile, din momentul primirii, pentru a accepta sau pentru a respinge oferta.
Ce mai prevede noua lege
La cerere, băncile vor trebui să transmită consumatorilor o simulare tipărită pentru fiecare dintre cele trei opțiuni pe care le au în cazul rambursării anticipate parțiale. O copie a simulării furnizate va fi păstrată de creditor, iar altă copie va fi înmânată consumatorului.
Conform legii, clientul are dreptul să aleagă între menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale; reducerea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale; diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.
În cele din urmă, se interzice orice tip de comunicare cu consumatorul în intervalul orar 20:00 - 9:00. Această limitare este valabilă, în prezent, doar pentru recuperatorii de creanțe, însă va fi extinsă și la reprezentanții unităților bancare
În acest context, legea mai prevede că instituțiile de creditare pot retrage ofertele făcute, dacă la un moment dat, datele din fișa europeană de informații standardizate se schimbă, înainte de semnarea contractului. De exemplu în cazul în care veniturile solicitantului scad sau dacă ia alte credite între timp, după cum relatează avocatnet.ro.