Marcel Ciolacu desființează posturile bugetare neocupate. Sunt estimate economii de până la 10 miliarde de lei

Marcel Ciolacu desființează posturile bugetare neocupate. Sunt estimate economii de până la 10 miliarde de leiMarcel Ciolacu.Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Guvernul caută soluții pentru a reduce deficitul bugetar până la finalul anului, așa cum a cerut Comisia Europeană. Premierul ia în considerare majorarea unor taxe și eliminarea unor facilități fiscale, însă nu pare să fie suficient. În plus, din mediul de afaceri apar voci care solicită ca și statul să-și reducă cheltuielile. În acest context, Marcel Ciolacu propune desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate.

Coaliția de guvernare PSD – PNL, cea mai stabilă cum o numea președintele Klaus Iohannis, se confruntă cu o mare problemă. Este vorba despre deficitul bugetar pe care trebuie să-l reducă, în acest an, conform angajamentelor asumate cu Comisia Europeană. Cel care trebuie să vină cu o soluție este actualul premier social-democrat Marcel Ciolacu.

În acest context, el a propus o reducere a aparatului de stat prin desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate, dar pentru care s-au alocat bani de la stat. O asemenea măsură, dacă va fi implementată ar putea aduce o economie directă și indirectă la cheltuielile statului de aproximativ 8 - 10 miliarde de lei. Măsura va fi propusă în ședința de coaliție, programată pentru ora 14.00.

Dacă va reuși să-și impună punctul de vedere, Marcel Ciolacu va da o dublă lovitură. Pe de-o parte ar putea muta în altă parte fondurile bugetate pentru aceste posturi, făcând o economie destul de consistentă. Pe de altă parte, odată cu desființatea acestor posturi, instituțiile vor trebui să se reorganizeze și să reducă numărul de șefi. Astfel, în multe cazuri organigramele unor instituții au fost contruite doar cu șefi numiți, fără să aibă funcționari în subordine, pentru sinecuri. Odată cu reorganizarea, șefii respective își vor pierde funcțiile și, automat, îndemnizațiile de conducere. Iar de aici va veni o altă economie.

 Nicolae Ciucă vorbește despre exemplul statului

Ieșit din guvern, fostul premier, Nicolae Ciucă, a descoperit că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. El a afirmat că le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor.

Pe vremea când conducea Guvernul, deși se confrunta cu aceleași probleme, Nicolae Ciucă nu părea la fel de interesat de reducerea cheltuielilor. Măsurile pe care le-a propus, precum înghețarea angajărilor la stat, nu au fost respectate. Guvernul Ciucă a adoptat, de-a lungul vremii, numeroase excepții pentru a permite angajarea a sute de funcționari în diferite structuri publice.

„Voi propune, în cadrul coaliţiei, ca o astfel de acţiune de chizbuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor şi instituţiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora. Banii alocaţi cheltuielilor în instituţiile statului vin de la cetăţeni şi de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum şi de un management substanţial îmbunătăţit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acum, după rotativă, politicianul liberal susține că „pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri”.