Exclusiv. Miniștrii lui Marcel Ciolacu. Structura viitorului Guvern al României, condus de PSD
- Dan Andronic
- 13 iunie 2023, 13:07
Structura viitorului guvern, ce va fi condus de Marcel Ciolacu a fost definitivată. PSD și PNL și-au împărțit ministerele, în scenariul în care UDMR nu va mai face parte din viitorul cabinet. În acest moment au loc consultări, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea viitorului premier.
Structura viitorului guvern, condus de Marcel Ciolacu a fost definitivată. Cele două partide importante, PSD și PNL, și-au împărțit ministerele, conform înțelegerii. Acest scenariu este luat în calcul în condițiile în care UDMR va ieși de la guvernare.
PSD va avea următoarele ministere:
Transporturi - Sorin Grindeanu
Fonduri Europene - Andrian Câciu
Agricultură - Florin Barbu
Economie - Radu Oprea
Apărare - Angel Tîlvăr
Familie - Gabriela Firea
Digitalizare - Bogdan Ivan
Muncă - Marius Budăi
Sănătate - Alexandru Rafila
Ministerele PNL:
Interne - Cătălin Predoiu
Dezvoltare - Adrian Veștea
Finanțe - Marcel Bolos ( Al. Nazare)
Externe - Luminița Odobescu
Mediu - Mircea Fechet ( Ciprian Pandea)
Cultură - Raluca Turcan
Energie - Sebastian Burduja
Educație - Ligia Deca
Justiție - Bogdan Mateescu
Viitorul guvern, condus de Marcel Ciolacu, îi va avea ca vicepremieri pe:
Cătălin Predoiu, din partea PNL, și pe
Marian Neacșu, de la PSD.
Există și posibilitatea ca UDMR să nu părăsească coaliția de guvernare, informație care circulă pe surse, în aceste ore, caz în care structura actuală se va modifica astfel încât să facă loc, în cabinetul condus de Marcel Ciolacu, și miniștrilor maghiari.
Klaus Iohannis a convocat consultări la Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării viitorului premier al României, Marcel Ciolacu. Șeful statului se întâlnește formal cu reprezentanții partidelor în condițiile în care nu face decât să pună în aplicare procedurile stabilite prin protocolul coaliției de guvernare.
În acest sens, Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de premier, luni, 12 iunie, conform acordului, în vederea realizării rotativei la guvernare. Au urmat consultările partidelor cu președintele, procedură prevăzută în Constituția României. Odată ce va fi nominalizat, Marcel Ciolacu va stabili structura viitorului guvern, iar miniștrii nominalizați vor fi audiați în Parlament, de comisiile specializate, miercuri, 14 iunie.
Rotativa se va încheia joi, 15 iunie, după ce noul guvern, condus de Marcel Ciolacu va primi votul de învestitură în Parlament, iar mai apoi va depune jurământul în fața președintelui. Conform programului, tot joi, noul premier urmează să-și întâlnească miniștrii într-o primă ședință de guvern, ce va fi convocată la Palatul Victoria.