Impactul dezastruos al alcoolului asupra creierului, dezvăluit de medicul Mihail Pautov. Ce efect are consumul moderat

Impactul dezastruos al alcoolului asupra creierului, dezvăluit de medicul Mihail Pautov. Ce efect are consumul moderat Sursa: Arhiva EVZ

Recent, medicul Mihail Pautov a adus în discuție efectele devastatoare ale consumului de alcool asupra creierului. Potrivit acestuia, chiar și o consumație moderată poate duce la degenerarea acestui organ vital.

Consumul de alcool cauzează degenerarea creierului chiar și în cantități mici sau moderate. Studiile observă că un consum a șapte pahare de vin pe săptămână duce la o subțiere a neocortexului și a altor regiuni ale creierului.

Neocortexul este partea superioară a creierul, cea mai nouă parte dezvoltată în specia noastră, fiind cea care ne face să fim oameni, să gândim și să fim performanți în ceea ce facem. Acest neocortex te ajută să gândești, să iei decizii și să reții informații”, a punctat doctor Mihail.

Consumul de alcool și degenerarea creierului

Acesta a explicat că pentru a înțelege impactul alcoolului asupra creierului, putem face o analogie cu o furtună puternică care se abate asupra unui oraș. La fel cum furtuna poate provoca daune clădirilor și drumurilor, consumul de alcool poate cauza deteriorarea creierului, chiar și în doze mici sau moderate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, poți privi consumul de alcool ca pe consumul a șapte pahare de vin pe săptămână, iar acest lucru poate duce la subțierea neocortexului și a altor regiuni ale creierului, asemenea unei furtuni care gradual erodează străzile unui oraș, a punctat acesta.

Nu este doar o supoziție că al tău creier o să se micșoreze puțin. Creierul tău efectiv se micșorează atunci când tu consumi alcool și nu vorbim despre consum exagerat de alcool, vorbim despre un consum efectiv de un pahar la câteva zile iar efectele pe termen lung sunt dezastruoase”.

Creierul persoanei alcoolice este afectat profund

Medicul Mihail a arătat ulterior câteva imagini, pentru a putea observa mai bine impactul devastator al alcoolului asupra creierului nostru. „Vă arăt această primă imagine. În partea stângă este acelasi creier sub semnale RMN diferite. Acesta este un creier normal care nu consumă alcool. În dreapta, vedem un creier care consumă puțin alcool, deci nu moderat( un pahar la câteva zile) – e un obicei pe care persoana respectivă l-a considerat fiind sănătos dar un pahar la câteva zile duce la această degenerare a creierului.

Vedem următoare imagine din partea drepta, la consum moderat și ultima imagine la consumul sever. Trebuie să înțelegem că acest consum sever înseamnă multe pahare pe zi, însă vedem efectele absolut dezastruoase. Creierul persoanei alcoolice este efectiv topit”.

Acesta a evidențiat apoi că nu există o cantitate moderată de alcool care să nu oprească topirea creierului, iar ceea ce este important este să conștientizezi că fiecare pahar de alcool are un efect asupra ta.