Cum se prelungește greva, dezinformarea care poate anula examenele naționale

Cum se prelungește greva, dezinformarea care poate anula examenele naționale Sursa foto: EVZ

Când credeam problema ca și rezolvată pentru că Guvernul a acceptat toate majorările cerute de profesori, sindicaliștii au găsit o nouă portiță: ordonanța de urgență nu e scrisă bine. Așa că greva continuă.

Doar că argumentul pare scos din context și nejustificat. Nota de fundamentare este un act care detaliază ordonanța de urgență, deci are efecte mult mai aplicate și acolo se menționează foarte clar tot ce au cerut sindicatele.

În secțiunea 4.8. a documentului scrie exact ceea ce au cerut sindicatele: ,,S-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie din 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”.

Cu alte cuvinte, se ajunge astfel la ceea ce sindicatele au cerut în debutul negocierilor: profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie şi toată grila se va reconstrui ţinând cont de vechime, grade şi alte elemente. Guvernul s-a conformat, dar sindicatele spun că tot nu e bine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este cu atât mai ciudată această poziționare fermă a sindicatelor în condițiile în care liderii sindicali au și văzut proiectul de act normativ cu o zi înainte să fie aprobat. Atunci nu au menționat nimic despre asta. A doua zi au spus că nu știu ce conține ordonanța și Guvernul își bate joc de ei.

Care e, până la urmă, adevărul?

Adevărul este că Guvernul are o ofertă clară care respectă tot ce au cerut sindicaliștii: majorări clare, pe hârtie, de la 1 iunie plus o garanție a schimbării grilei de salarizării din 2024.

Ordonanța recent adoptată de Executiv prevede foarte clar majorările de la 1 iunie: 1.000 lei brut/lună pentru personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic. Practic, pentru debutanți, acest lucru înseamnă o majorare de 25% de la 1 iunie. Adică exact cum au cerut sindicaliștii din prima zi de negocieri.

Între timp problema persistă și se adâncește. Copiii stau acasă și așteaptă să vadă dacă mai susțin sau nu examenele naționale, iar părinții sunt din ce în ce mai îngrijorați. Dacă inițial asociațiile de părinți au fost solidare cu profesorii, acum și aici s-a produs o schimbare.

Părinții se revoltă acum pentru că și-au dat seama că din cauza acestor nemulțumiri fără sfârșit ale liderilor de sindicat examenele naționale se pot anula, nu doar amâna. Iar replica recentă a federației părinților a fost foarte clară și categorică: pare că ne îndreptăm spre o manipulare fără margini.

„Domnilor/doamnelor... ați primit ce ați solicitat la prima întâlnire. Vreți să ne mințim? (...) Nu știți să negociați, o faceți în forță și neprincipial”, se menționează în postarea președintelui Federației Asociațiilor de Părinți din România.