Profesorii reclamă lipsa garanțiilor, pe care le-au cerut, din OUG adoptată de Guvern. Cum girează politicienii aplicarea viitoarei grile de salarizare

Profesorii reclamă lipsa garanțiilor, pe care le-au cerut, din OUG adoptată de Guvern. Cum girează politicienii aplicarea viitoarei grile de salarizare Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reprezentanții profesorilor solicită un nou act normativ – o ordonanță de urgență – care să prevadă că salariile debutanților vor porni de la salariul mediu brut pe economie. Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu a declarat că acest lucru nu figurează în OUG adoptată joi, 1 iunie. De altfel, premierul Nicolae Ciucă a declarat că implementarea viitoarei grile, conform cererii dascălilor, este garantată de coaliție, în vreme ce Klaus Iohannis a declarat că actul normativ conține astfel de garanții.

 Ordonanța de Urgență adoptată joi, 1 iunie, de Guvern, prin care au fost majorate salariile profesorilor cu 1.000 de lei brut, iar cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut, nu conține și principala revendicare a cadrelor didactice. Aceștia au cerut ca în viitoarea grilă, salariul unui profesor debutant să pornească de la salariul mediu brut pe economie. Or actul normativ nu conține această prevede care, în opinia profesorilor și a reprezentanților acestora, ar garanta aplicarea legii pe viitor.

Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, consideră că este nevoie de un alt act normativ, pe care Guvernul nu dorește să și-l asume, prin care să se corecteze și aceată revendicare.

„Principala revendicare a noastră e cea legată de garantarea printr-un act normativ a faptului că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie și că toată grila se va construi ținând cont de vechime, grade și așa mai departe. S-a publicat în Monitorul Oficial ordonanța și nu se face nicio referire legat de acest lucru”, a declarat Simion Hăncescu la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actul normativ adoptat de guvern nu întrunește revendicările profesorilor aflați în grevă, astfel că aceștia au anunțat că, cel mai probabil, vor continua protestele.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Profesorii cer o altă ordonanță de urgență

Liderul FSLI a subliniat că această cerință aparține întregului personal din Educație care dorește o garanție, din partea politicienilor, „dovada clară că acest lucru se va pune în practică”.

„Dacă nu se va da o altă ordonanță care să scrie negru pe alb că acest lucru se va întâmpla, mai departe răspunde guvernul României, nu noi. (...) Nu se face referire nici măcar la acel principiu pe care noi l-am cerut - salariul debutantului să plece de la salariul mediu brut pe economie. Ni se spune că, de fapt, în expunerea de motive (nota de fundamentare - n.r.) este trecut în acest lucru, care nu are putere juridică. Vreau ca guvernul să demonstreze oamenilor că cerința noastră este legiferată”, a încheiat Simion Hăncescu.

Guvernul evită să-și asume o astfel de ordonanță, oficial, iar acest lucru este de natură să crească lipsa de încredere a profesorilor că ceea ce li se promite va fi pus în practică. De altfel nu este prima oară când se întâmplă așa ceva.

În 2008, înainte de alegerile parlamentare, PSD și PDL, la acea vreme, au votat o lege care prevede majorări salariale cu 50% pentru cadrele didactice. Această lege nu a fost aplicată niciodată. Guvenul condus de Emil Boc, format de PSD și PDL, partidele care au câștigat alegerile, la vremea respectivă, promițând aceste majorări a refuzat să o mai pună în aplicare după învestire.

Klaus Iohannis, despre rezolvarea blocajului din educație şi finalizarea grevei. Ce a garantat președintele cu privire la revendicări 

Nicolae Ciucă oferă girul coaliției de guvernare

În acest context, nu este de mirare că profesorii solicită garanții suplimentare că ceea ce li se promite acum va fi pus în aplicare. De altfel, premierul Nicolae Ciucă a declarat că viitoarea grilă de salarizare, conform cerințelor profesorilor va fi garantată de coaliția de guvernare. Adică aceleași partide care nu au aplicat legea din 2008, cea privind majorarea salariilor cu 50%.

„Ordonanța de urgență de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au atât dascălii, cât și întreg sistemul, pe întreg lanțul de la autorități la instituțiile de educație, îl au în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum ni-l dorim noi toți. Practic, majorările salariale de care vor beneficia toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de educație beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare.

Ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare și în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului și, în felul acesta, să avem garanția că responsabilitatea pe care ne-am asumat-o va produce efecte în sistemul de educație”, a declarat Nicolae Ciucă în preambulul ședinței de guvern.

Sursa foto: gov.ro

Klaus Iohannis susține că OUG conține garanțiile solicitate

Aceasta în vreme ce șeful statului, Klaus Iohannis, de la Chișinău, susținea că garanțiile cerute de profesori ar fi fost introduse în actul normativ.

„După ce s-a negociat în repetate rânduri și după ce au fost la mine și am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis să le acorde, în principiu, două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care pornește de la salariul mediu pe economie. De la salariu mediu pe economie. Şi asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Deci, încă o dată, acest lucru a fost garantat deja prin ordonanța de urgență care s-a dat astăzi”, a declarat Klaus Iohannis de la Chișinău.

Șeful statului a mai spus că până la aplicarea viitoarei legi a salarizării au fost acordate majorările de 1.000 de lei pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic.

„Până atunci există creșterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanță de urgență prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 lei în plus la salariu și personalul nedidactic primește... cred că sunt 400 lei lunar. Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung grila de salarizare care va fi în noua legea salarizării unice, dar a avut grijă și pe termen scurt, să existe această compensație în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus, când va apare noua lege? Şi Guvernul a introdus în această ordonanță că legea, chiar dacă apare poate mai târziu și poate se acordă aceste creșteri doar în tranșe, totuși se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din această creștere pe noua grilă va fi realizată efectiv”, a mai spus președintele României.

Ce conține OUG adoptată de Guvern

OUG privind majorarea salariilor din sistemul educațional a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Actul normativ conține două articole, dar și mai multe anexe. Nicăieri nu este prevăzut vreun paragraf care să conțină acele prevederi menite să ofere garanțiile cerute de cadrele didactice:

„Art. I La Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, Anexa I Cap.I lit.A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art.II 1. La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alin. (12) – (14) cu următorul cuprins:

2. Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

3. Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1000 de lei fiecare.

4. Începând cu data de 1 iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017,cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare”.

Textul actului normativ publicat în Monitorul Oficial poate fi lecturat AICI.