Ministrul Educației susține că toate salariile profesorilor vor crește. Ligia Deca a explicat ordonanța adoptată de Guvern

Ministrul Educației susține că toate salariile profesorilor vor crește. Ligia Deca a explicat ordonanța adoptată de Guvern Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Ministrul Educației Ligia Deca a susținut o declarație de presă la o zi după adoptarea OUG care majorează salariile profesorilor cu 1.000 de lei brut, iar pe cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut. Odată cu intrarea în vigoare a acestei reglementări, reprezentanții guvernului susțin că greva din Educație ar trebui să înceteze, iar dascălii să intre la ore începând cu ziua de marți. Actul normativ nu a fost agreat, însă, și de liderii sindicali care au precizat că o decizie cu privire la continuarea sau suspendarea grevei le va aparține celor pe care îi reprezintă.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o declarație de presă în contextul informațiilor apărute în ultimele ore cu privire la intențiile profesorilor de a continua protestele antiguvernamentale. Ministerul a ieșit public la o zi după ce guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat un act normativ care prevede o majorare salarială pentru cadrele didactice aflate în grevă.

Profesorii nu au fost de acord cu această ordonanță de urgență care, în opinia lor, nu reflectă un acord între reprezentanții statului și cadrele didactice. Cu toate acestea, rând pe rând, premierul Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis, dar și alți reprezentanți ai coaliției PSD - PNL - UDMR, au insistat că actul normativ acoperă toate revendicările formulate de profesorii greviști.

În acest context, tensionat, Ligia Deca a declarat că ultimele săptămâni a reprezentat un semnal de alarmă pe care sune că l-a înțeles. Ea a spus că a înțeles că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai mult respect din partea societăți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Profesorii au nevoie de salarii decente şi merită mai mult respect din partea guvernanţilor şi a întregii societăţii. Munca personalului şcolii este una esenţială. Întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Nici un salariu nu scade”, a declarat Ligia Deca.

Ea dezmințit informațiile conform cărora avizul Consiliului Legislativ ar fi fost negativ. Ea a afirmat că acest aviz a fost pozitiv cu unele observații.

„Au apărut ieri şi alte informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ a fost unul favorabil. Nu există nicăieri în cuprinsul avizului sintagma «neconstituţional». (...) Altă informaţe falsă a fost că salariile vor scădea. În anexa OUG sunt prezentate valoriile salariilor de bază cu gradaţie zero, pentru cei cu mai puţin de trei ani vechime în muncă. Vom transmite inspectoratelor salariile de bază pentru toate gradaţiile, de la zero la cinci. Vechimea în învăţământ este diferită de vechimea în muncă. Toate salariile de bază cresc şi se va resimţi în venitul net”, a spus Ligia Deca.

Ligia Deca susține că salariile vor crește

Ea a enumerat printre sporurile primite de profesori îndemnizația de merit, sporul de dirigenție, sporul pentru învățământul simultan, îndemnizația pentru zonele izolate, sporul pentru activități desfășurate cu persoane cu handicap, sporul acordat celor care predau în sistemul penitenciar.

„Sporurile se aplică pe această bază mărită. Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 – 20%, indeminzaţia pentru zonele izolate este de 20%, sporul pentru solicitare neurospihică – 20%. (…) Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”, a explicat Ligia Deca.

Grilele negociate cu sindicatele au ajuns la Ministerul Muncii

Ministrul Educației a precizat că grila de salarizare a fost discutată la Ministerul Educației cu reprezentanții sindicatelor din Educație. Aceste grile, care încep de la salariul mediu brut pe economie, la care s-a ajuns în urma negocierilor cu sindicatele au fost transmise la Ministerul Muncii.

„Aceste grile sunt baza de discuție, iar angajamentul coaliției, iar baza de plecare pe care se construiesc celelalte salarii, este salariul mediu brut”, a precizat Ligia Deca.

Ministrul Educației a precizat că salariile din sistemul de învățământ vor crește în trei tranșe, una de 40% în 2024, iar celelalte, de câte 30%, în anii 2025 și 2026.