S-a vândut o mare fabrică din România. Motivul care a dus la această decizie

S-a vândut o mare fabrică din România. Motivul care a dus la această decizie Tranzacție Sursa foto: dotshock | Dreamstime.com

Cea mai mare fabrică de procesare a lemnului din România a fost vândută. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, însă reprezentanții români au vorbit despre greutățile pe care le-au întâmpinat în ultimii ani și motivul care a dus la vânzarea ei.

HS Timber Production Sebeș SRL, cea mai mare fabrică de procesare a lemnului din România, a fost vândută. Ea a fost achiziționată de compania germană Ziegler, însă valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită.

Contractul de vânzare a fost semnat înainte de Paște, pe 14 aprilie 2023 și se preconizează că tranzacția va fi finalizată până la jumătatea acestui an, după aprobările autorităților de reglementare. Fabrica va fi preluată de grupul cu întreaga echipă existentă la Sebeș, formată din 650 de angajați.

„Suntem încântați că am găsit o afacere de familie de succes care va continua producția de cherestea la fața locului și va extinde afacerea. Dorim să le mulțumim sincer pentru performanța remarcabilă angajaților din Sebeș din ultimii 20 de ani”, spune Gerald Schweighofer, CEO al HS Timber Group.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fabrica de prelucrarea a lemnului, implicată în mai multe scandaluri

Fabrica s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe probleme și a fost implicată în scandaluri legate de exploatarea ilegală a lemnului. Firma nu a mai avut suficient lemn pentru a alimenta fabrica din Sebeș, care până în 2015 a funcționat cu 99% lemn românesc. Înainte de vânzare, lemnul românesc prelucrat aici nu mai reprezenta nici 50%. În ultimii ani, acesta a fost adus din Finlanda, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia și din Ucraina.

„Posibilitățile de extindere în România ale HS Timber Group au fost limitate de distorsionarea pieței în 2016, prin introducerea limitării de achiziție a 30% din volumul anual din fiecare sortiment în parte. În egală măsură, un impact semnificativ l-au avut situația geopolitică – Ucraina, Rusia și Belarus nemaifiind furnizori de materii prime pentru România – precum și reglementările complexe privind importurile, la fel ca și creșterea costurilor logistice. HS Timber Group operează o fabrică de cherestea, o fabrică de panel și o unitate de producție de grinzi lamelare în alte locații din România. Alte fabrici de cherestea sunt situate în Germania și Finlanda”, au precizat reprezentanții companiei.

Stefan Ziegler, director general al Ziegler Group, a declarat că locația fabricii de cherestea din România este una ideală pentru achiziții și vânzări, fiind amplasată în centru.

„Localizarea în centrul României este o completare ideală în divizia de fabrici de cherestea a Grupului Ziegler, cu unitățile de producție existente în Germania și Suedia. Pe lângă materiile prime de înaltă calitate, locația oferă condiții perfecte pentru activitățile de achiziții și vânzări ale Grupului, datorită locației sale centrale”, a declarat Stefan Ziegler, potrivit adevărul.ro.