O fabrică emblematică din România a fost închisă, chiar dacă avea profit. Cine este vinovat

O fabrică emblematică din România a fost închisă, chiar dacă avea profit. Cine este vinovat

Autoritățile județene din Cluj au închis o importantă fabrică din România, mai exact Clujana, chiar dacă avea profit. Acestea au declarat că datoriile sunt mult prea mari și că faptul este consumat.

Autoritățile județene din Cluj au închis celebra fabrică Clujana, chiar dacă aceasta reușise să se salveze de la faliment și chiar să obțină profit. La mijloc ar fi mai multe interese imobiliare majore.

Fabrica Clujeana a fost cumpărată de Consiliul Județean Cluj în 2018 pentru a o salva din insolvență, iar în 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor Clujeana au crescut cu 136 % față de anul precedent. Specialiștii au declarat că nu existau motive pentru a închide locația.

„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari. În momentul respectiv, Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat Călin Oancea, director Clujana.

Conducerea a luat în calcul deschiderea mai multor sucursale în România, dar nu a mai apucat.„Din păcate, planul s-a dovedit nu a nu fi foarte benefic, în sensul că nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Celebra fabrică din Club s-ar putea închide definitiv

Acum Consiliul Județean a cerut eliberarea făbricilor și a declarat că datoriile sunt mult prea mari. Autoritățile din Cluj consideră că nu mai rentează să țină fabrica deschisă, dar dacă începuse să aibă profit.

„În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Consiliul Județean a anunțat și o ședință pentru a căuta cele mai bune soluții, dar șansele de a ține fabrica deschisă sunt minine, chiar dacă există argumente solide.

„Finanțare de către Consiliul Județean. Acolo și noi am încercat de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare. Solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele. Şi a treia, privatizarea în luna decembrie. Vom avea o AGA (n.r. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment.

Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile”, a mai spus directorul Clujana, potrivit A3.