Se vinde o mare fabrică din România, care a făcut istorie. Terenul este foarte valoros

Se vinde o mare fabrică din România, care a făcut istorie. Terenul este foarte valoros

Producția la fabrica Flarosa fost oprită încă de acum 13 ani, dar terenul fabricii este unul extrem de valoros. A fost evaluat la 13 milioane de euro. Sunt și doritori, dar vânzarea ar putea fi întârziată din cauza problemelor cu Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3.

SIF Oltenia a anunțat că a scos la vânzare terenurile și clădirile fostei fabrici de încălțăminte Flaros din București. Producția a fost oprită încă de acum 13 ani, iar spațiile au fost închiriate. Aceste contracte au adus profituri în fiecare an, dar clăririle sunt afectate grav de uzură.

Cel mai valoros dintre active este un teren de 22.000 de mp aflat în cartierul Timpuri Noi care înregistrează în ultima perioadă o revitalizare din punct de vedere imobiliar. Potrivit ultimei evaluări, doar terenul și clădirile din strada Ion Minulescu 67-93 valorează peste 13 milioane de euro.

SIF Oltenia deține 81% dintre acțiunile fostei fabrici de încălțăminte. Vânzarea ar putea fi una dificilă și de durată, deoarece, în acest moment, Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3 a fost anulat definitiv în instanță. Printre investitorii interesați că cumpere terenul se numără și compania Vastint, care dezvoltă în vecinătatea Flaros complexul multifuncțional Timpuri Noi Square.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fabrică de succes

Fabrica Flaros a fost înființată în 1990, după ce a preluat activele tăbăcăriei Flacăra Roșie care funcționa din 1920.  A devenit una din cele mai mari fabrici de încălțăminte și accesorii din România, cu o capacitate de producție de peste 50.000 de unități.

În anii `80 însă se livrau aproximativ un milion de perechi de încălțăminte pe piața fostei URSS. Fabrica exporta însă și în Statele Unite ale Americii, Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Începând cu anii `90, fabrica a lucrat în proporție de 95% în sistem lohn, producția fiind exportată în  Olanda, Franța, Anglia, Germania, Spania, Belgia, Italia.

Bani din închiriere

În 2009, producția de încălțăminte a fost oprită, iar spațiile de producție și depozitare au fost închiriate. Potrivit ultimelor date financiare, profitul net în anul 2021 al companiei a fost de 3,8 milioane de lei.

Clădirile fabricii de încălțăminte sunt vechi și datează din 1940. Au fost reabilitate de mai multe ori, dar chiar și așa, gradul de uzură este în prezent de 75%, potrivit profit.ro.