Zeci de mii de vagoane cu bușteni intră în țară! Noi nu mai recoltăm lemn? Video

Zeci de mii de vagoane cu bușteni intră în țară! Noi nu mai recoltăm lemn? Videosursa foto: Arhiva EvZ

Unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din România, HS Timber anunță că numai în ultimii doi ani a importat în România 72.920 de vagoane cu bușteni pentru procesare în produse cu valoare adăugată mare. Peste 1.800 de trenuri încărcate cu lemn au intrat în țară în 2021 și 2022.

Industria lemnului spune că nu mai are acces la resursa de lemn din țară. Concomitent, ONG-uri de mediu, activiști dar și politicieni acuză aceeași industrie de defrișări ilegale. Care este adevărul?

Datele prezentate de către cel mai mare procesator de lemn din România, HS Timber arată că imaginile cu trenurile pline cu bușteni, prezentate ca ieșind din țară, la export, sunt un fake news grosolan care prezintă pe dos situația. Imaginile cu trenuri sunt reale, doar că trenurile vin în țară, din toată Uniunea Europeană, inclusiv din Austria sau Germania, state care exportă buștean.

Acest fake news a fost dus atât de departe încât unii politicieni propun, într-o încercare de a puncta electoral, cer chiar interzicerea exportului de buștean. În realitate însă, România nu poate exporta buștean, pentru că nu are suficientă resursă, nici măcar pentru a satisface nevoile de bază ale industriei autohtone a lemnului, inclusiv industria mobilei.

Imaginile false cu exporturi de bușteni sunt doar o parte din știrile fake care au circulat în spațiul public în ultimii ani. Compania HS Timber a precizat, din nou, că ”nu deține și nu operează perimetre de exploatare în pădure, ci achiziționează materie primă din afara României și de la companii românești, pe care o prelucrează în principal în cherestea pentru construcții, grinzi și panouri lamelare, produse cu înaltă valoare adăugată”.

Cât lemn românesc procesează HS Timber la unitățile de producție din Reci și Sebeș?

Volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile HS Timber în România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai, precizează compania. Prin urmare, numai 30% din tot lemnul procesat de Timber provine din România.

Doar în anul 2022, HS Timber a adus în Romania, pentru prelucrare în fabricile românești, 768 de trenuri cu bușteni. În anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai puțin de 1.055 trenuri a câte 40 de vagoane fiecare. Aproape 73.000 de vagoane încărcate cu bușteni provenit din import, în special din statele UE, au intrat în prelucrarea fabricilor HS Timber în ultimii doi ani.

Din informațiile făcute publice de companie reținem că HS Timber are un număr de peste 2.200 de angajați în fabricile din România. În același timp, industria creată în jurul procesatorului de lemn mai susține încă 5.000 de locuri de muncă, cu aproximație.

Compania deține și operează unități de producție în Reci (Covasna), Comănești (Bacău) Șebeș (Alba) și Rădăuți (Suceava). În ultimii 12 ani de activitate, compania a susținut proiecte de responsabilitate socială centrate pe unități de servicii educaționale, medicale și sociale, în special în zonele defavorizate din proximitatea fabricilor. Investițiile companiei în proiecte CSR depășesc suma de 13,5 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News