Ce șanse are un candidat independent să ajungă președintele României. La alegerile din 2019, nu au avut un succes prea mare

Ce șanse are un candidat independent să ajungă președintele României. La alegerile din 2019, nu au avut un succes prea mare Alegeri. Sursa foto: Dreamstime.com

Candidații independenți au înregistrat mai multe victorii în Europa în ultimii ani. Oamenii politici au abordat acest subiect și au explicat ce înseamnă un om politic independent, dar și ce șanse are un astfel de candidat să câștige alegerile prezidențiale din România, din 2024.

A fi om politic independent nu înseamnă că în trecut nu a făcut parte din vreun partid. El este mai degrabă o persoană care are curajul să se opună grupurilor politice. Indiferent de domeniul de activitate anterior, un independent a fost lider. Potrivit statisticilor, niciunul dintre președinții independenți nu a fost implicat în cazuri de corupție. Ei nu s-au făcut remarcați prin discursuri ideologizate, ceea ce a și permis depășirea barierelor electorale clasice ale partidelor.

Candidații independenți, aleși în funcția de președinte în mai multe țări europene

În ultimii ani, candidații independenți au înregistrat o ascensiune în Europa. La alegerile prezidențiale din 2019 din Lituania, a fost ales, prin vot, Gitanas Nausėda, un om politic independent. El nu avea o carieră în politică, ci a ocupat funcția de economist în mediul bancar. În campania electorală, a pus accent pe unificarea societății, divizată de diferențe economice și socio-culturale.

Un alt candidat independent este Sergio Mattarella. În 2022, el a fost reales președintele Italiei, deși inițial nu și-a dorit să mai candideze pentru încă un mandat. Faptul că el este un om politic independent, a oferit încrederea că va fi deasupra confruntărilor dintre partide. Tot în 2022, în Austria, a fost ales președintele al Republicii Alexander Van der Bellen, tot un candidat independent.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ianuarie 2023, fostul general Petr Pavel a obținut majoritatea voturilor în scrutinul prezidențial din Cehia. El a fost șef al Comitetului Militar al NATO, ales în 2014. A intrat în politică după ce s-a retras din armată.

Nikos Christodoulides, candidat independent, a ieșit câștigătorul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din Cipru. O perioadă de patru ani, 2014 - 2018, el a fost purtător de cuvânt al guvernului. Următorii doi ani a ocupat fotoliul ministrului de Externe.

Ce șanse are un candidat independent la alegerile prezidențiale din România, din 2024

Politica românească nu a dus lipsă de candidați independenți la alegerile din 2019, însă atunci au avut puține șanse de reușită. După căderea comunismului, la în țară s-au aflat pe fotoliul de președinte doar oameni politici care conduceau un partid. Candidații independenți, fără susținere, nu au avut șanse prea mari de reușită.

Reamintim că la alegeri prezidențiale din 2019 din România, în postura de independent și-au depus candidaturile celebrul actor Bogdan Stanoevici și Alexandru Cumpășanu.

Pe scena politică românească, în acest moment, la conducere este o coaliție de guvernare din care fac parte două cele mai mari partide. Potrivit specialiștilor politici, nu este exclus ca la alegerile prezidențiale din 2024 să existe o candidatură comună PSD-PNL. Coaliția de guvernare se confruntă în acest moment cu o serie de probleme, iar dacă lucrurile nu se vor remedia, sunt mari șanse ca un candidat independent să obțină mai multe voturi de la cetățeni, în semn de protest, potrivit revistacultura.ro.