Senatul a votat legea prin care studenții și elevii români din afara țării pot beneficia de asigurare de sănătate. Interpretarea eronată a CNAS

Senatul a votat legea prin care studenții și elevii români din afara țării pot beneficia de asigurare de sănătate. Interpretarea eronată a CNAS Studenți. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un grup de parlamentari a propus ca o prevedere din Legea sănătății să fie modificată. Politicienii vor ca prin proiectul de lege inițiat ca toți studenții și liceeni români care urmează cursurile unei instituții de învățământ din afara țării să beneficieze de o asigurare medicală în țara natală.

Proiectul de lege inițiat de un grup de parlamentari, care a fost aprobat de Senat și a ajuns pe masa deputaților, presupune ca în Legea sănătății să fie adăugată o nouă categorie de persoane care să beneficieze de asigurare medicală, fără plata contribuției. Este vorba de liceenii români care urmează cursurile unei instituții de învățământ liceal ori unei școli profesionale acreditate din România sau din orice altă țară. De asemenea, și studenții-doctoranzi care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din România sau din orice altă țară se numără printre beneficiarii proiectului.

În actuala lege se precizează că doar „studenţii şi studenţii - doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din Uniunea Europeană/ Spaţiul Economic European/ Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, pot beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției.

Cine beneficiază de asigurare medicală, fără plata contribuției

Liceenii și studenții vor fi adăugați la primul alineat al articolului 224 din Legea Sănătății, unde sunt enumerați și ceilalți beneficiar ai asigurării medicale, fără plata contribuției. În această categorie se mai află „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a patru-șase ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai există și alte categorii de persoane care beneficiază de asigurare medicală, fără plata contribuției. Este vorba de:

  • tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului;
  • soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
  • persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006;
  • femeile însărcinate și lăuzele;
  • persoanele fizice care beneficiază de ajutor social;
  • persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală etc.

Interpretarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate asupra Legii Sănătății

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu recunoaște dreptul studenților români care urmează cursurile unei instituții de învățământ din afara țării la asigurarea de sănătate. Inițiatorii proiectului au explicat că această categorie de studenți este discriminată deoarece CNAS a interpretat eronat un articol din Legea sănătății. Este vorba de o prevedere din articolul. 224 în legătură cu teritorialitatea.

„Din reglementarea care se află astăzi în vigoare nu reiese în niciun fel că legiuitorul a dorit un tratament diferit pentru cetățenii români care au statutul de student: «beneficiază ... studenți, studenți - doctoranzi care desfășoară activități didactice ...», nefiind precizat nici un element de teritorialitate”, se precizează în proiectul de lege. Interpretarea CNAS a generat un număr mare de procese pentru că studenții români înmatriculați la școlile din afara țării au cerut să beneficieze de drepturile stabilite de lege. Deciziile instanțelor de judecată au fost, de cele mai multe ori, în favoarea studenților, informează Avocatnet.ro.