Proiect: Întreruperea sarcinii decontată de stat. Care sunt situațiile în care se aplică această regulă.

Proiect: Întreruperea sarcinii decontată de stat. Care sunt situațiile în care se aplică această regulă. Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Procedura de întrerupere a sarcinii poate fi decontată din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate în nu mai puțin de trei situații, potrivit unui Proiect de lege care se află în Parlament.

Astfel această propunere vine să completeze Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 care priveste reforma în sănătate și legea nr.46 din 21 ianuarie cu privire la drepturile pacientului. Astfel, potrivit propunerii legislative, în afară de situațiile în care vorbim despre un avort terapeutic, sunt introduse alte trei situații, când întreruperea de sarcină poate fi făcută din bugetul asigurărilor de sănătate.

Prima dintre aceste situații este aceea că sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Cea de-a doua situație prevăzută de legiuitor este aceea în care persoana solicitantă nu a împlinit 18 ani.

Și în al treilea rând vorbim despre o persoană care nu realizează venituri sau primește bani beneficii de asisteță socială sau servicii sociale, în conformitate cu legea nr. 292/2011. În cazul refuzului acordării serviciilor medicale, doctorul se va asigura că viaţa sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol. Iar, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va informa pacienta cu privire la posibilitatea efectuării procedurii de către un alt coleg.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dreptul la această procedură este departe de fi garantat”

Potrivit propunerii, este interzis refuzul acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului public de sănătate. Există o excepție, anume aceea în care acesta nu dispune în unităţile medicale din sistemul de sănătate public de resursele necesare pentru a efectua procedura solicitată. Pacienta va avea dreptul la informaţii, educaţie şi servicii medicale necesare dezvoltării unei vieţi sexuale normale şi sănătăţii reproducerii, fără nicio discriminare, mai prevede proiectul.

Iar în acest sens, Ministerul Sănătăţii elaborează, cu sprijinul organizaţiilor guvernamentale, neguvernamentale şi al asociaţiilor de profil, o platformă online care include informaţii cu privire la metode de planificare familială, metode contraceptive şi proceduri de întrerupere a sarcinii în condiţii de siguranţă.

„Dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii trebuie să fie garantat, or în acest moment cercetările realizate de organizaţii neguvernamentale arată că accesul la această procedură este departe de a fi garantat – fie că vorbim de refuzul managerilor de spitale şi al medicilor de a efectua întreruperile de sarcină, de costurile importate ale acestuia sau de abuzurile fizice sau emoţionale suferite de femeile care îndrăznesc să aleagă să nu păstreze o sarcină”, se arată în expunerea de motive. Senatul este prima camera sesizată.