La ce oră e bine să bem cafea. Riscurile sunt mari dacă nu respectăm acest program
- Emma Cristescu
- 3 februarie 2023, 21:59
Cafeaua este un adevărat deliciu dimineața, dar puțini știu la ce oră trebuie băută. Nutriționiștii au dezvăluit când putem să consumăm această băutură fără să avem probleme de sănătate.
Nutriționiștii a declarat că nu este bine să bem cafea pe stomacul gol și că este indicat să o consumăm între 9.30 și 11.00 dimineața. Studiile au arătat că hormonul stresului, cortizolul, atinge niveluri ridicate atunci când ne trezim și că riscăm să fim mai agitați dacă o bem la prima oră.
Amanda Maucere, nutriționist sportiv din Florida (SUA), a declarat: „Deși nu s-au făcut prea multe cercetări la om cu privire la interacțiunea dintre cafea, cortizol și ritmul circadian, știm destule despre fiecare în parte pentru a sugera că a aștepta puțin înainte de a bea prima ceașcă de cafea de dimineață este o idee bună”. Ea a mai spus că oamenii foarte stresați trebuie să evite cafeaua pentru o perioadă.
Este bine să bem cafea și înainte să facem exerciții fizice, conform unei analize a zeci de studii realizate de Societatea Internațională de Nutriție Sportivă cu sediul în SUA.
Nutriționiștii au mai declarat că trebuie să evitem cafeaua cu șase ore înainte de culcare, potrivit US Food and Drug Administration (FDA), deoarece cofeina blochează receptorii pentru hormonul adenozină și melatonină. Un alt specialist consideră că nu trebuie să bem cafea deloc seara: „Oamenii au sensibilități foarte diferite la cofeină, iar persoanele care consumă cofeină mai des ar putea răspunde diferit față de cele care nu o beau deloc. Dar, în general, ghidul nostru este că, cu opt ore înainte de a merge la culcare, ar trebui să eliminați toate produsele cu cofeină”, potrivit Alephnews.
De ce este periculoasă cafeaua pe stomacul gol
Nutriționiștii și medicii recomandă să nu bem niciodată cafeaua pe stomacul gol. Acest obicei ridică și nivelul acizilor gastrici, ceea ce poate duce la balonare sau chiar la stări de vomă. „A bea cafea înainte de a consuma alimente ne poate provoca mai mult stres, deoarece majoritatea dintre noi suntem deja agitați la începutul zilei.”, spune o nutriționistă.
Ei mai recomandă să vă limitați consumul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi – echivalentul a 4-5 cești (0,95-1,12 litri) de cafea pentru că provoacă dependență.