Tocăniță cu prune uscate. Un preparat simplu, cu o savoare deosebită

Tocăniță cu prune uscate. Un preparat simplu, cu o savoare deosebităsursa foto. Pixnio.com

Tocănița este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale românești. Puteți încerca să adaptați vechile rețete și să folosiți prune uscate pentru un gust mai deosebit.

Fructele sunt folosite destul de rar de români în mâncărurile gătite. Pot însă să dea o savoare deosebită multor preparate. Unul dintre acestea este tocănița cu carne și prune uscate afumate.

Dacă vreți să vă impresionați invitații, puteți folosi o rețetă simplă, publicată de regretatul Radu Anton Roman în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“.

Preparat delicios

Pentru a prepara o delicioasă mâncare cu prune aveți nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de prune uscate afumate, un kilogram de carne de vită cu ceva grăsime pe ea, o ceapă, o lingură de făină, o lingură de zahăr, 50 de grame de unt, sare și piper după gust.

Înainte de a fi gătită, carnea se lasă la macerat câteva ore într-un sos de vin amestecat cu apă. Se taie apoi cubulețe și se prăjește în unt, până când devine arămie. Se adaugă apoi ceapa și se lasă la călit lângă carne. Se adaugă apă și se lasă la fiert timp de o oră. Acoperiți cratița cu un capac pentru păstrarea aromelor.

Amestecați apoi făina cu puțină apă caldă, dizolvați zahărul și turnați totul peste carne. La final se adaugă și prunele. Se mai lasă la foc până când acestea se umflă. Tocănița se servește caldă.

Sarmale cu prune

O altă rețetă a lui Radu Anton Roman este ideală în perioadele de post. Sarmalele cu prune au un gust cu adevărat deosebit și pot fi o variantă și pentru persoanele care au un regim vegetarian. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: o varză murată, 100 de grame de prune uscate, o ceașcă de orez, trei cepe, 150 de ml de bulion, un morcov, ulei, sare și piper după gust.

Se toacă două cepe și se călesc în ulei. Se toarnă apoi orezul, se asezonează cu sare și piper și se lasă la fiert cam 20 de minute. Când este aproape gata, se adaugă prunele tăiate cubulețe. Varza murată se spală, iar apoi se pregătesc foile pentru sarmale, ca 15-20 de bucăți. Varza rămasă se toacă mărunt, la fel și morcovul.

Se toacă ultima ceapă și se căleşte în ulei cu boia şi piper boabe. Când s-a înmuiat se adaugă bulionul. Foile de varză se umplu cu compoziția de orez și prune și se rulează. Într-o tavă unsă cu ulei se așează varza tocată și morcovul, iar deasupra se pun sarmalele. Se toarnă peste ele bulionul și se lasă la cuptor timp de o oră, la o temperatură de 180 de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News