Lista alimentelor care îți pot crește riscul apariției diabetului de tip 2 

Lista alimentelor care îți pot crește riscul apariției diabetului de tip 2 Sursa foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Baconul ar putea crește riscul de diabet de tip 2, avertizează oamenii de știință. Cercetătorii francezi au descoperit că unii conservanți chimici folosiți pentru bacon pot crește riscurile acestei afecțiuni. 

Studiul a urmărit creșterea acestei afecțiuni pe parcursul a 12 ani la peste 104.000 de persoane. Afecțiunea a fost cu aproximativ 27% mai probabilă la cei care au consumat cei mai mulți nitriți – conservanți găsiți și în cârnați, șuncă și salam

Alimente care conțin aditivi

Autorul principal al studiului, Dr. Bernard Srour, de la Universitatea din Sorbona, a spus că oamenii ar trebui să „limiteze consumul de alimente care conțin aditivi controversați, inclusiv nitritul de sodiu”. „Aceste rezultate oferă o nouă dovadă cu privire la necesitatea de a reduce utilizarea aditivilor de nitriți în carnea procesată de către industria alimentară.”

Cercetările au legat nitriții – găsiți în mod natural în pământ, precum și adăugați artificial în carnea procesată și în îngrășămintele cu azot – de cancerele intestinale, de sân și de prostată. Un grup de parlamentari și oameni de știință din domeniul alimentației au cerut guvernului Marii Britanii să limiteze utilizarea substanțelor chimice în alimente, deoarece consumatorii „nu sunt conștienți de pericole.”

Efectul negativ asupra organismului

Experții recomandă să nu consumați mai mult de 70 g de carne procesată pe zi, echivalentul a aproximativ o bucată și jumătate de slănină. Aproximativ 3,8 milioane de britanici au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, care poate duce la boli de inimă mortale și accident vascular cerebral. 

Cel mai recent studiu a folosit date colectate de la 104.168 de persoane cu vârsta de peste 14 ani din Franța, care au fost urmărite din 2009 până în 2021. Ei au fost întrebați despre dieta lor pentru a afla câți nitriți și nitrați, o altă substanță chimică similară, au mâncat în fiecare zi. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de cât de mult au mâncat. Cei care au consumat cei mai mulți nitriți au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce cei care nu au consumat acești aditivi, nu au avut probleme, potrivit The Sun. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News