Ce sumă de bani trebuie să scoți din buzunar pentru masa de sărbători. Prețurile sunt cele mai mari din ultimii 20 de ani

Ce sumă de bani trebuie să scoți din buzunar pentru masa de sărbători. Prețurile sunt cele mai mari din ultimii 20 de aniSursa foto: Dreamstime.com

Anul acesta, cei care vor să pună pe masa de sărbători bucate ca în anii trecuți, trebuie să scoată mult mai mulți bani din buzunare, ca urmare a scumpirilor din ultima perioadă. Conform statisticilor, prețurile au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Iată care sunt cele mai scumpe alimente.

Producătorii justifică prețurile ridicate ca urmare a facturilor la energie, însă foarte multe persoane s-ar putea limita în acest an la mai puține feluri de mâncare. Cele mai uzuale alimente, de la carnea de porc la lapte sau pâine, s-au scumpit considerabil.

Cât va costa masa de Crăciun în acest an

S-a scumpit destul de mult și prețul cărnii de porc. Dacă anul trecut dădeam pe un kilogram de carne în jur de 20-24 de lei, acum ajungem să plătim în jur de 26-30 de lei pentru un kilogram. Prețurile au crescut și din cauza pestei porcine din țara noastră, care a dus la sacrificarea a mii de animale, chiar înainte de sărbători.

Prețul carcasei din ianuarie a crescut 73%, nu numai carcasa, ci și carnea de lucru pe care o cumpărăm așa congelată, refrigerată, a tot crescut undeva la 53-54%. E enorm de mult pentru aproape nouă luni de zile.”, a declarat, Kovacs Zoltan, director general.

Și laptele, folosit cel mai mult pentru prăjituri în această perioadă, s-a scumpit în ultimele luni. Acum, un singur litru de lapte se încadrează între 9 și 10 lei. Și uleiul s-a scumpit cu câțiva lei. Astfel, dacă pentru o sticlă plăteam în jur de 8 sau 9 lei, acum acesta a ajuns la 12 lei sau chiar mai mult.

Mulți nu își vor permite să aibă în acest an cozonac pe masa de sărbători. Dacă anul trecut acesta costa în jur de 11 lei, acum a ajuns la 16 sau chiar 17 lei.

Potrivit studiilor, în urma creșterii prețurilor a crescut și bugetul alocat cumpărăturilor, cu 7% față de anul trecut. Cu toate acestea, doar 25,4% dintre respondenți au spus că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători. În același timp, 22,6% au spus își vor menține bugetul constant, potrivit Cancan.