Protest la Cluj, după ce patru bebeluși au murit de infecții nosocomiale la maternitatea din oraș

Protest la Cluj, după ce patru bebeluși au murit de infecții nosocomiale la maternitatea din oraș Sursa: arhiva EVZ

Protest la Cluj, după ce patru bebeluși au murit de infecții nosocomiale la maternitatea din oraș. Manifestația va avea loc vineri, 21 octombrie, când vor fi aprinse peste 500 de lumânări în Piața Unirii.

Comunitatea Declic va organiza, vineri, 21 octombrie, de la ora 18:00, un protest în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Membrii comunității vor aprinde 500 de lumânări din care vor scrie pe asfalt „Neam ucis de nosocomiale”. Manifestația reprezintă un semnal de alarmă față de victimele pe care le fac infecțiile din spitale.

Organizatorii au anunțat că mesajul lor va ocupa o suprafață de 150 mp. În același timp, Declic susține că numai în ultimele săptămâni au murit patru bebeluși din cauza infecțiilor intraspitalicești la maternitatea din Cluj. De asemenea, autoritățile nu au demarat nicio anchetă pentru a face dreptate familiilor. În plus, incidente de acest fel au avut loc și în alte spitale din țară, au mai spus oficialii Declic.

„Comunitatea Declic cere, de urgență, o anchetă «pe bune» la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, dar și un studiu de prevalență de moment, pentru a depista ce alte focare există acum și în celelalte spitale din sistemul public. Mai mult, Declic cere Guvernului explicații publice pentru reacția întârziată în acest caz”, au mai transmis organizatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul transmis de comunitatea Declic

La acțiunea de vineri membrii Declic vor aduce și un banner de mari dimensiuni cu mesajul „Murim cu zile de la infecțiile intraspitaliceşti. Nu le mai ascundeți!”. În plus, organizatorii au mai scris că aceste infecții au omorât „pe bandă rulantă inclusiv nou-născuţi, sub privirile indiferente ale ministrului Rafila”.

Mai mult decât atât, Declic consideră că este inadmisibil ca ministrul Sănătății să plece în Cuba fără ca înainte să fie cerută demararea unei anchete. De asemenea, era necesar și un studiu de prevalență pentru a putea fi identificate și alte spitale care se confruntă cu astfel de situații. În plus, prim-ministrul Nicolae Ciucă ar fi cerut răspunsuri după decesele bebelușilor de la Cluj, dar acestea nu ar fi venit. „Premierul ar putea oricând să trimită, chiar el, Corpul de Control la Cluj. Ne-am săturat de simple declarații politice fără acțiuni concrete, în timp ce oamenii mor pe capete în spitale.”, a declarat Anduţa Karetsou, membru Declic.