Cei 13 sfinți sărbătoriți în septembrie, care au primit darul tămăduirii celor bolnavi
- Emma Cristescu
- 1 septembrie 2024, 10:54
În septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește mai mulți sfinți. Pentru dragostea lor de Dumnezeu, ei au primit darul tămăduirii celor bolnavi. Pe 2 septembrie este sărbătorit Sfântul Ioan Postitorul. El s-a născut în Constantinopol, în secolul al VI-lea. A fost meșter aurar și era un om credincios, primitor de străini.
Ce sfinți sunt sărbătoriți în septembrie
Sfântul Ioan a fost tatăl și hrănitorul celor săraci și izbăvitorul celor năpăstuiți.Pentru viețuirea sa ascetică, Dumnezeu i-a oferit darul facerii de minuni. Sfântul l-a vindecat pe un orb din Gaza, punând pe ochii lui un fragment din Sfântul Agneț – Trupul lui Hristos, zicând: „Cel ce a tămăduit pe cel orb din naștere, Acela să te tămăduiască și pe tine”. Acesta le ajuta pe femeile care nu puteau face copii.
Pe 4 septembrie este sărbătorit Sfântul Proroc Moise. El a fost alesul lui Dumnezeu, eliberatorul poporului lui Israel din robia egiptenilor și autor al primelor cinci cărți din Vechiul Testament. Sfântul s-a născut în jurul anului 1689 î.Hr., în vremea în care Faraon poruncise ca toți cei născuți de parte bărbătească din neamul evreilor să fie uciși. El a scos apă din stâncă, a îndulcit apele amare, i-a hrănit în chip minunat pe israeliți în pustie și i-a vindecat de boli.
Sfântul care n-a renunțat la iubirea pentru Hristos
Pe 7 septembrie este pomenit Sfântul Sozont. El s-a născut într-o familie de păgâni, spre sfârșitul secolului al III-lea, în Licaonia, Asia Mică.După convertirea sa la creștinism a început să propovăduiască Evanghelia și să-i convertească la rândul său pe alții.
Sfântiș intrat în templul unui zeu, a tăiat mâna unui idol făcut din aur și l-a împărțit săracilor. Și-a mărturisit fapta în fața împăratului Maximian și a fost supus la numeroase chinuri, dar n-a renunțat nicio secundă la dragostea lui pentru Hristos.
Sfântul Eufrosin e sărbătorit pe 11 septembrie. El a fost un călugăr care a trăit în secolul al IX-lea, într-o mănăstire din Palestina.
Sfântul se remarcă ca model de smerenie, deoarece slujea ca bucătar, răbdând multe greutăți și defăimări din partea celorlalți călugări. Un preot din acea mănăstire se ruga ca Dumnezeu să-i descopere în chip văzut bunătățile viitoare, pregătite celor ce-L iubesc. Astfel, într-o noapte a avut o viziune a Raiului, iar acolo l-a văzut pe Eufrosin bucătarul. Preotul a arătat cu mâna spre câteva mere. Eufrosin i-a dat trei mere care au fost mai târziu mărturia prezenței lor în Rai. El a vindecat mulți bolnavi.
A vindecat mulți bolnavi
Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș e pomenit pe 15 septembrie. El s-a născut în Dalmația, în prezent, regiune istorică a Croației, în jurul anului 1568. A fost trimis la școală la Ohrida, iar la 15 ani a intrat într-o mănăstire din zonă. Mai târziu, a ajuns în obștea Mănăstirii Pantocrator din Athos unde a fost tuns în monahism, potrivit basilica.ro.
El devenit vestit în spațiul balcanic și a fost stareț al mai multor mănăstiri mari, iar la vârsta de 80 de ani a fost ales mitropolit al Banatului. A fost păstor al românilor și apărător al Ortodoxiei. Sfântul Iosif a vindecat mulți bolnavi prin rugăciune.
Pe 28 septembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Hariton Mărturisitorul. El a fost supus unor chinuri groaznice pentru că îl iubea pe Dumnezeu. Scrierile hagiografice menționează că sfântul avea darul de a tămădui neputințele și de a alunga demonii.