Război în Ucraina, ziua 214. Forțele de ordine au arestat 700 de protestatari împotriva mobilizărilor din Rusia. Volodimir Zelenski a vorbit despre pierderile armatei ucrainene. Video

Război în Ucraina, ziua 214. Forțele de ordine au arestat 700 de protestatari împotriva mobilizărilor din Rusia. Volodimir Zelenski a vorbit despre pierderile armatei ucrainene. VideoSursa foto. Twitter

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 214-a zi, cu noi informații despre recrutările forțate din Rusia, dar și despre referendumurile din regiunile ocupate din Ucraina. La apelul mai multor organizații de opoziție, rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe, împotriva mobilizării decretate de la Kremlin. Conform ultimelor informații, au fost arestate în jur de 700 de participanți la aceste manifestări. Pe de altă parte, apar din ce în ce mai multe informații și imagini cu noii recruți prost echipați și înarmați. În timp ce ocupanții ruși continua referendumurile de anexare a regiunilor Luhansk. Donețk, Zaporojie și Herson, contraofensiva ucraineană înaintează.

Rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe ca să protesteaze împotriva mobilizării anunțate de Vladimir Putin, cu câteva zile în urmă. În fiecare dintre aceste localități, forțele de ordine intervin cu brutalitate și arestează pe toată lumea. Odată duși în arest, bărbații participanți la proteste primesc ordinele de mobilizare și sunt trimiși direct în centrele de recrutate, de unde urmează să ajungă pe front.

Peste 700 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei la protestele  împotriva mobilizării parţială, afirmă ONG-uri citate de agenţia EFE. Cele mai multe persoane au fost reţinute la Moscova, respectiv 345, potrivit aceluiaşi ONG. Autorităţile au desfăşurat în capitală un dispozitiv poliţienesc substanţial, care a acţionat preventiv reţinând trecători ce susţineau că veniseră la plimbare pe bulevardul Chistye Prudy. Acesta este locul unde mişcarea tinerilor activişti anti-Putin denumită „Vesna” (Primăvara) a convocat protestul.

„Am răbdat destul! Am tăcut prea mult! Nu vrem ca bărbaţii noştri să moară pentru jocurile politicienilor. Ieşiţi îmbrăcate în negru în pieţe”, au îndemnat activiştii din Vesna.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei, numărul arestărilor a ajuns sâmbătă după-amiază la circa 130, tot conform unor ONG-uri. Tot la Sankt Petersburg, forțele de securitate au reținut o femeie într-un cărucior, care a afișat o foaie pe care scria „Vrei să ajungi ca mine”. Era felul în care aceasta a înțeles să protesteze împotriva acestui război și a mobilizărilor forțate.

Recruții primesc arme vechi, nefuncționale

În timp ce în orașe se protestează împotriva acțiunii de mobilizare forțate, în centrele de recrutare, viitorii soldați primesc echipamente vechi și de proastă calitate. Mai multe imagini au apărut pe rețelele de socializare, dintr-un centru de recrutare, cu arme vechi, de tip Kalașnikov, ruginite și care nu funcționau.  Alte imagini prezintă recruți care mărșăluiesc pe jos, pe șosea, în echipamente de luptă, dar încălțați cu adidași, iar nu cu bocanci militari.

În satul Tyumenevo din regiunea Kemerovo au fost mobilizați toți bărbații, în jur de 59 de bărbați. Situația în satele învecinate este aproape aceeași, conform Novaya Gazeta.

De altfel, conform experților militari, lipsa echipamentelor adecvate și a armamentului modern ar putea fi principala problemă a viitoarei armate pe care Vladimir Putin intenționează să o trimită pe frontul din Ucraina.

Alți soldați sunt filmați odihnindu-se întinși direct pe podea, în diferite încăperi ale unităților militare.

Sursa foto: twitter

În acest timp, continuă referendumurile în baza cărora Rusia dorește să anexeze cele patru regiuni ocupate total sau parțial. Se votează oriunde, oricând, fără ca cineva să controleze pe cei care o fac.

Pe rețelele sociale au apărut imagini, surprinse camerele de supraveghere, cu soldați ruși înarmați care îi însoțesc pe operatorii ce urmează să strângă voturile pentru referendum din ușă în ușă.

Într-un clip postat de televiziune Nexta, apare un personaj costumat în haine de epocă, care pretinde că ar fi Prințul Potemkin și care votează nestingherit de nimeni. S-a întâmplat în orașul Melitopol, iar în comentariul care însoțește imaginile se precizează că ar fi vorba despre un bolnav mental.