Se schimbă harta Europei! Mişcare incredibilă în plin război. A fost organizat un referendum: „Ne întoarcem acasă!”

Se schimbă harta Europei! Mişcare incredibilă în plin război. A fost organizat un referendum: „Ne întoarcem acasă!”Sursa foto: 97864026 © Marko Bukorovic | Dreamstime.com

Rusia pare să fie considerată „acasă” de unele regiuni separatiste. Osetia de Sud, regiune pro-rusă din Georgia, vrea să revină la patria mamă. A fost organizat un referendum în ziua de 17 iulie pentru a decide integrarea în Federația Rusă. „Ne întoarcem acasă!”, susține Anatoli Bibilov.

Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia și-a exprimat dorința de a se integra în Rusia. „Preşedintele” încă în exercițiu Anatoli Bibilov a anunțat vineri organizarea unui referendum pentru ziua de 17 iulie. Acesta a semnat deja decretul și vorbește despre „aspiraţia istorică” a locuitorilor din teritoriu.

„Preşedintele” încă în exerciţiu Anatoli Bibilov a „semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud”, a declarat biroul său de presă într-un comunicat. Oficialii vor integrarea acestui teritoriu în Rusia, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Ne întoarcem acasă!”, a scris Bibilov pe contul său de Telegram.

„A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a adăugat el.

Osetia de Sud din Georgia vor integrarea în Rusia

Anatoli Bibilov este un susținător a lui Vladimir Putin, însă el nu a reușit să fie reales în funcția de „preşedinte”. Succesorul său va fi Alan Gagloev. Rusia și-a exprimat speranța că noul ales va ști să asigure „continuitatea” în relațiile cu Moscova.

Regiunea pro-rusă Osetia de Sud din Georgia a jucat un rol important în războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independența. În 2008 a fost recunoscută și independența regiuni separatiste georgiene, Abhazia. Pentru a-și arăta susținerea, Rusia a instalat baze militare în cele două regiuni.

Declarația cu privire la referendumul de integrare a acestui teritoriu în Rusia a fost făcută în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina, notează AFP. Conflictul a izbucnit după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Reamintim faptul că, în2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva milițiilor pro-ruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localități georgiene. Aici luptele s-au încheiat după cinci zile. Focul a fost oprit în urma unor negocieri dintre Rusia și Uniunea Europeană. Chiar dacă conflictul nu a fost unul de lungă durată, au fost înregistrate victime. Potrivit bilanțului, este vorba despre peste 700 de morţi. De asemenea, a fost provocată strămutarea a zeci de mii de georgieni.