Un nou conflict armat pe teritoriul fostei URSS. Război între Tadjikistan și Kirghizstan, ambele aliate cu Rusia în CSTO

Un nou conflict armat pe teritoriul fostei URSS. Război între Tadjikistan și Kirghizstan, ambele aliate cu Rusia în CSTOSursa foto: Pixabay

Un schimb de focuri între soldații celor două țări a avut loc miercuri la linia frontierei. Potrivit primelor informații oficiale nu s-au înregistrat victime. Tadjikistan și Kirghizstan își dispută mai multe teritorii aflate la granița dintre cele două țări. Dar ambele sunt membre în CSTO, alianța militară controlată de Rusia, care a și intervenit, în urmă cu câteva luni, în baza acestui tratat militar, pentru a „pacifica” Kazahstanul. Române de văzut dacă Vladimir Putin va mai avea, acum, resurse să intervină în acest conflict, după cel declanșat cu o zi în urmă, între Armenia și Azerbaidjan.

Un nou conflict armat la sud de Rusia stârnește îngrijorare în lume. Un schimb de focuri între soldații din Tadjikistan și cei din Kirghizstan a avut loc miercuri la linia frontierei dintre cele două state, a declarat, pentru Interfax, Marufkhan Tulayev, reprezentat al Guvernului din Kirghizstan în regiunea Batken.

„Schimbul de focuri între militarii celor două țări a încetat, iar în acest moment părțile poartă negocieri. Incidentul a avut loc într-o zonă muntoasă izolată“, a precizat Tulayev.

Acest nou incident vine la doar o zi după un alt conflict între Armenia și Azerbaidjan. 49 de soldați au fost uciși în urma unui schimb de focuri.

Sursa:universul.net

S-au folosit mortiere

Reprezentanții Serviciului de Pază a frontierei din Kirghizstan a declarat că soldații din Tadjikistan au folosit și mortiere în timpul acestui schimb de focuri. Potrivit informațiilor oficiale, incidentul nu s-a soldat cu victime.

„În timp ce se afla la datorie, o patrulă de militari a Poliției de Frontieră din Kirghizstan a observat un ofițer de frontieră din Tadjikistan care, încălcând acordurile anterioare dintre cele două părți, a ocupat poziții de luptă într-o secțiune nemarcată a frontierei de stat. El a ignorat toate cererile de a părăsi teritoriul. Între patrulele de frontieră a început un schimb de focuri, în timpul căruia partea tadjică a folosit mortiere“, a anunțat de Poliția de Frontieră din Kirghizstan.

Între timp între oficialii celor două țări au avut loc mai multe convorbiri telefonice menite să aplaneze conflictul. Se negociază chiar și o întâlnire între cele două părți.

Dispută teritorială

La granița de stat dintre cele două țări izbucnesc periodic conflicte armate, din cauza teritoriilor disputate. Frontiera comună cu Tadjikistanul are o lungime de 972 km.

Președintele din Kirghizstan, Sadyr Zhaparov a declarat, în urmă cu câteva luni, că 664 km de frontieră comună de stat au fost conveniți, în timp restul de 308 km au rămas neatribuiți oficial vreunuia dintre state, potrivit stiripesurse.ro.