Atacul din Crimeea a produs pagube majore asupra capacității aeriene a flotei ruse. Cel puțin opt aeronave au fost distruse

Atacul din Crimeea a produs pagube majore asupra capacității aeriene a flotei ruse. Cel puțin opt aeronave au fost distruse Sursă: Yuriy Chaban | Dreamstime.com

Avioanele distruse în atacul de marți, nouă august, din Crimeea aparțineau flotei ruse a Mării Negre. Cel puțin opt aparate au fost distruse, iar capacitatea aeriană a flotei militare ruse din regiune a fost grav afectată.

Imaginile din satelit par să arate că Baza Saky din vestul Crimeii a suferit pagube majore. O serie de avioane de război rusești au fost distruse în urma exploziilor de acolo în această săptămână. „Cel puțin cinci avioane de vânătoare-bombardament SU-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 Flanker au fost aproape sigur distruse ori serios avariate în urma exploziilor”.

De asemenea, cel puțin 12 explozii puternice s-au produs marți la baza militară aeriană rusă Saki din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Ucraina nu și-a asumat în mod oficial și public responsabilitatea pentru exploziile produse. Un oficial ucrainean a declarat, sub anonimat, că baza a fost ținta unui atac realizat cu „un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.

Ucraina dă vina pe soldații ruși pentru explozii

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a spus că exploziile ar fi opera partizanilor ucraineni din peninsulă. În același timp, oficialii ruși au precizat că a fost vorba de un accident. Imagini din satelit publicate joi, 11 august, arată daunele majore și avioane de război rusești distruse la baza aeriană. Fotografiile de la Planet Labs din SUA arată suprafețe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit, a spus ministerului britanic al Apărării într-o postare pe Twitter.

Mai mult decât atât, ministrul ucrainean al apărării a sugerat că soldații ruși nepăsători ar putea fi de vină. „Cred că militarii ruși din această bază aeriană nu au respectat regula foarte simplă cunoscută: nu fumați în locuri periculoase”, a spus Oleksiy Reznikov. Forțele aeriene ucrainene au declarat că aproximativ o duzină de avioane de război rusești au fost distruse.

Orice atac al Ucrainei în Crimeea ar fi văzut ca o escaladare a războiului. Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că „Ziua Judecății va veni instantaneu” dacă Ucraina va viza Crimeea. Regiunea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, dar peninsula Mării Negre a fost anexată de Rusia în 2014. Mulți ucraineni văd acest lucru drept începutul războiului lor cu Rusia.