Mircea Geoană denunță decizia CCR în cazul Șoșoacă. Are efecte antidemocratice

Mircea Geoană denunță decizia CCR în cazul Șoșoacă. Are efecte antidemocratice Mircea Geoană Sursa foto: Facebook

Mircea Geoană, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a denunțat decizia Curții Constituționale prin care a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă. În opinia sa, o astfel de măsură produce consecințe antidemocratice.

CCR a decis, sâmbătă seara, că Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale. Decizia, despre care mulți spun că îl favorizează pe Marcel Ciolacu, a stârnit reacții virulente în spațiul public.

Mircea Geoană nu vede cu ochi buni decizia CCR

Candidatul independent la alegerile prezidențiale a declarat că justiția este dreaptă într-o societatre dreaptă. Mircea Geoană a subliniat că o societate de succes este o societate în care funcționează echilibrul și controlul reciproc al puterilor statului. În lipsa acestor mecanisme, democrația nu funcționează. El a reacționat după decizia de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă.

„Am avut ieri un moment extrem de complicat şi Constituţia României spune şi este intenţia mea extrem de puternică a fi cu adevărat garantul unei justiţii independente. Nu există o societate dreaptă fără o justiţie dreaptă. Nu există o societate de succes fără echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului. Este precondiţia bunei funcţionări a societăţii”, a declarat Mircea Geoană.

Candidatul independent a precizat că nu dorește să comenteze deciziile justiției, așa cum nu a făcut-o nici în 2009, când CCR a refuzat să renumere voturile la alegerile pe care le-a pierdut. Pe de altă parte, a atras atenția, decizia CCR prin care un candidat a fost scos din cursa prezidențială, poate avea efecte antidemocratice.

„Mi-am făcut un principiu în a nu comenta deciziile justiţiei, nici măcar în 2009, când CCR a refuzat să procedeze la renumărarea voturilor, deşi erau indicii abundente şi demonstrate că aveam în faţa noastră o fraudă sigură.  Nu o voi face nici astăzi, dar dacă poate decizia Curţii de ieri de a elimina din cursă un candidat pentru Preşedinţie poate că are acoperire constituţională, în mod sigur are efecte antidemocratice şi nu este un lucru care ne face bine şi nu este sănătos pentru democraţia noastră. Doar un preşedinte independent poate garanta independenţa justiţiei”, a avertizat Mircea Geoană.

CCR

CCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Candidatul independent și-a lansat programul politic

Mircea Geoană a făcut comentarii pe seama acestui subiect la lansarea programului său politic. Evenimentul s-a desfășurat la un centru de evenimente din București. Oferta sa se numește „Angajamentul meu pentru România: schimbarea adevărată pentru un deceniu al renaşterii naţionale”.

Făcând referire la cazul Șoșoacă, Geoană a avertizat cu privire la „liderii politici cu influență” care profită de asemenea situații pentru a decide cine merge în turul II al prezidențialelor. În opinia sa, aceștia se înșeală dacă își închipuie că pot controla alegerile. Declarațiile sale au făcut referire la Marcel Ciolacu și PSD, acuzat că s-ar afla în spatele deciziei CCR.

„Şi într-un fel, pe lângă obligaţia politică, morală, economică, socio-economică de a candida şi de a câştiga Preşedinţia, începând de ieri simt că avem obligaţia democratică de a câştiga alegerile pentru Preşedinţia României”, a spus Mircea Geoană.

Șoșoacă

Diana Șoșoacă. Sursa foto: Facebook

Decizia contestată de Mircea Geoană

Curtea Constituțională a admis contestațiile care vizau candidatura Dianei Șoșoacă și i-au respins candidatura la alegerile prezidențiale. Practic, CCR a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale reprezentantei SOS.

Această decizie a stârnit o mulțime de reacții în spațiul public. Politicienii, dar și analiștii au văzut în decizia CCR o operațiune menită să-i dea un avantaj candidatului PSD, Marcel Ciolacu. Aceștia au apreciat că fără Diana Șoșoacă, în cursa prezidențială, cresc șansele lui George Simion de a accede în turul doi.

Cei mai mulți au rememorat situația din 2000, când confruntarea decisivă s-a dat între Ion Iliescu (PSD) și Corneliu Vadim Tudor (PRM). La acel moment, alegătorii, îndemnați de partidele democratice au votat pentru candidatul PSD, pentru ca România să nu aibă un președinte extremist.

Cu zece minute înainte de expirarea termenului limită de depunere a candidaturilor, Diana Șoșoacă și-a redepus dosarul de candidat, la BEC.

 

Revista presei