Care sunt simptomele unui burnout și cum putem scăpa de acest sindrom. Sfaturile medicilor
- Maria Miron
- 27 iulie 2022, 10:32
Medicul Alexandru Lupoi a vorbit despre burnout, un termen medical în engleză, care nu are corespondent în limba română, dar care se traduce prin epuizare fizică și psihică, fiind corelată cu un nivel de stres ridicat. Specialiștii explică în ce constă mai exact acest sindrom, dar și ce putem face pentru a-l preveni sau înlătura.
În 2019, sindromul „burnout” a fost inclus în Clasificarea internaţională a maladiilor a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care serveşte drept bază pentru stabilirea tendinţelor şi statisticilor în domeniul sanitar. Burnout-ul, inclus în secţiunea consacrată „problemelor asociate” ocupării forţei de muncă sau şomajului, a primit numele de cod QD85.
Burnout-ul, un fenomen asociat muncii epuizante
Acest sindrom se caracterizează prin trei elemente: „o senzaţie de epuizare”, „cinism sau sentimente negative asociate muncii” şi „o eficienţă profesională redusă”. Registrul OMS precizează că burnout-ul „se referă în mod specific la fenomene asociate contextului profesional şi nu ar trebui să fie utilizat pentru a descrie experienţele din alte domenii ale vieţii”. OMS a precizat ulterior că sindromul „burnout” este „un fenomen asociat muncii” şi nu o maladie.
„Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională și fizică, care apare atunci când ai un job foarte stresant pentru foarte mult timp sau cand faci exerciții fizice pentru mult timp, fără să apuci niciodată să te relaxezi sau să reduci nivelul de stres. Simptomele burnout-ului, în general, sunt că te simți obosit, neajutorat, complet detașat de întreaga lume, o perspectivă cinică asupra vieții, să te îndoiești de tine, să procrastinezi în continuu și să simți că toate lucrurile sunt pe capul tău”, a transmis medicul Alexandru Lupoi.
Burnout-ul constant, mult mai greu de recuperat
„Ar trebui să începi să te relaxezi, să reduci stresul la muncă, să încerci să dormi mai mult, să faci activități care te relaxează și să găsești un suport, pe cineva cu care să vorbești, pentru a te simți un pic mai ușurat. Și doar dacă ți se pare că suferi de burnout sau depresie este important să discuți cu cineva: un prieten, un apropiat, un psiholog, de preferat. Pentru că există un număr foarte mare de oameni care își iau viața din cauza asta.
Cu cât nu vă luați timpul necesar să ieșiți din starea asta complet, cu atât o să ajungeți să faceți burnout mai repede, până ce, la un moment dat, va deveni un burnout constant, ceea ce e mult mai dificil de recuperat”, a explicat medicul Alexandru Lupoi, pe contul său de Tik Tok.
@dr.alex.lupoi Despre burnout, as promised. #5pasidebine #misiuneatiktok #edutok #edutokhealth #invatapetiktok ♬ original sound - Dr. Alexandru Lupoi 👨🏽⚕️