Război în Ucraina, ziua 81. Ofensiva din est continuă, dar și-a pierdut avântul. Rușii răspund cu bombe incendiare la victoria Ucrainei de la Eurovision.UPDATE

Război în Ucraina, ziua 81. Ofensiva din est continuă, dar și-a pierdut avântul. Rușii răspund cu bombe incendiare la victoria Ucrainei de la Eurovision.UPDATE Sursă: Oleg Doroshenko | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 81 a zi, de la declanșarea invaziei rusești, în data de 24 februarie. Trupele rusești își continuă ofensiva în anumite puncte din zona de est a țării, în vreme ce în alte părți au intrat în refacere. Trupele ucrainene au respins 12 atacuri pe fronturile din Donețk și Lugansk. În luptele care s-au desfășurat au fost distruse mai multe echipamente de luptă rusești, între care 8 tancuri, 5 sistme de artilerie. De asemenea, au fost doborâte mai multe drone Orlan-10 și un avion.

UPDATE 2: Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, în care se află apărătorii ucraineni. S-a întâmplat după ce Ucraina a câștigat concursul de muzică Eurovision, informează dpa.

„Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe Telegram.

Oficialul ucrainean a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie. Înregistrarea nu a putut fi verificată din surse independente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bombele cu fosfor sunt incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.

Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina.

sursa foto. EVZ

UPDATE 1: Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas „şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”, conform estimărilor realizate de serviciul britanic de informaţii militare. În opinia oficialilor britanici, Rusia a suferit, probabil, pierderi de o treime din forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, se arată în estimarea emisă duminică, 15 mai.

Armata rusă, care are angajate în Ucraina mai puţin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 şi 1.000 de militari), îşi suplimentează forţele. Rușii încearcă să ocupe provinciile Doneţk şi Lugansk, în vreme ce trupele ucrainene încearcă să le respingă. De asemenea, luptătorii ucraineni încearcă să izoleze unităţile inamicilor și să perturbe cu atacuri de artilerie rutele de aprovizionare.

Având în vedere situaţia de pe teren, puţini se aşteaptă la vreun progres spectaculos a vreuneia dintre tabere în lunile următoare şi un război de uzură pare mai probabil.

Sursa foto: twitter

Știrea inițială: 

Un atac cu rachetă a lovit duminică dimineaţa infrastructuri militare din regiunea Lvov din vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, informează Reuters.

„Deocamdată nu există informaţii despre persoane decedate sau rănite. Anvergura distrugerilor este în curs de clarificare”, a spus Kozitksi.

Armata rusă îşi continuă ofensiva în Ucraina, în special în estul şi sudul acestei ţări, dar şi cu atacuri asupra altor regiuni, concentrându-se pe distrugerea infrastructurii. Rușii vizează, în special, staţii de cale ferată şi poduri.

Actualizarea Statului Major al Armatei Ucrainene pentru 15 mai

Statul Major al armatei ucrainene a prezentat, la primele ore, actualizarea operațională a informațiilor privind invazia rusă pentru ziua de 15 mai 2022. Conform informațiilor prezentate, invazia militară rusă continua în Zona Operațională de Est invazie militară rusă continuă.

Pe de altă parte, ucrainenii susțin că au respins 12 atacuri în regiunile Donețk și Lugansk, în ultimele 24 de ore. În confruntări au fost distruse 8 tancuri, 5 sisteme de artilerie, 9 vehicule blindate de luptă și 5 autovehicule militare. De asemenea, au fost doborâte 10 drone de tip Orlan – 10 și un avion de luptă rusesc.

Conform actualizării, pe direcțiile Volyn și Polissya, trupele rusești au rămas în espectativă și nu au declanșat operațiuni militare. Forțele armate ucrainene iau în considerare posibile amenințări cu rachetă asupra unor obiective de pe teritoriul Republicii Belarus. De asemenea, în zonele de frontieră sunt așteptate a se desfășura acțiuni provocatoare ale unităților Forțelor Armate ale Republicii Belarus.

Trupele rusești lansează bombardamente și atacuri aeriene în regiunile Cernihiv și Sumî, arată oficialii ucraineni.

Conform actualizării, pe linia Slobozhansky, rușii își regrupează unitățile și își refac stocurile de muniții și carburanți în ideea restabilirii capacităților ofensive. Se așteaptă ca luptele să fie reluate în curând în această zonă.

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Război în Ucraina. Trupele ruse continuă atacurile la Azovstal

Din informațiile transmise de Statul Major al Armatei Ucrainene, în direcția Slovyansk, forțele rusești au lansat atacuri asupra unităților ucrainene. Acestea au fost respinse, astfel că rușii s-au retras și se refac pentru a-și relua ofensiva în direcția Barvinkove și Slovyansk.

În ciuda pierderilor, rușii continuă să avanseze în zonele Lyman, Severodonețk, Avdiivka și Kurakhiv. De asemena, s-a observat o regruparea trupelor pe liniile Lyman și Bakhmut.

În orașul Mariupol continuă blocada unităților ucrainene din zona uzinei Azovstal. Asupra pozițiilor din Azovstal sunt lansate atacuri aeriene și bombardamente de artilerie.

În oțelăria din Mariupol sunt aproximativ 600 de luptători ucraineni răniți, ale căror vieți sunt în pericol. Aceștia au nevoie de îngrijiri medicale de urgență și este nevoie de evacuarea lor imediată, au anunțat autoritățile de la Kiev. 

Mărturii din iadul de la Mariupol. Trei săptămâni fără apă, mâncare şi căldură. Cum își băteau joc soldații ruși de ucraineni

Sursa foto: 244447193 © Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Ucraina returnează Rusiei cadavrele soldaților morți în acțiune

Autoritățile din Ucraina intenționează să trimită cadavrele soldaților ruși uciși în război în Rusia, familiilor. Aceasta în ciuda faptului că oficialii de la Moscova nu au solicitat ca aceste cadavre să fie returnate. Ucraina a luat decizia să trimită trupurile neînsuflețite în Rusia, în conformitate cu dreptul internațional.

De altfel, în vederea transferului, rămășițele soldaților au fost mutate într-o unitate din afara Kievului, urmând să fie încărcate în trenuri frigorifice.

Potrivit estimărilor occidentale, armata rusă a suferit mai multe victime în Ucraina în două luni și jumătate de război decât au suferit forțele sovietice în Afganistan în anii 1980. Conform ultimelor estimări, ale armatei ucrainene, numărul victimelor ruse este de aproximativ 26.900.