Lumina de la Ierusalim va ajunge în toată România. Focul Haric este minunea care se petrece în fiecare an de Paște

Lumina de la Ierusalim va ajunge în toată România. Focul Haric este minunea care se petrece în fiecare an de PașteLumina Sfântă. Sursa: Arhiva EVZ

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorii de Paște, lumina de la Ierusalim, care se aprinde miraculos deasupra mormântului lui Iisus Hristos, va ajunge și România. Autoritățile civile și religioase au luat deja măsuri iar mulți români se vor putea bucura de acest moment unic în viața fiecărui creștin.

O candelă care poartă Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge, sâmbătă, 23 aprilie, pe Aeroportul Otopeni, la bordul unui avion privat. Cel care va aduce Sfânta Lumină este părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Fiecare eparhie din România va trimite la București o mică delegație care va avea rolul de a aduce Lumina Sfântă în teritoriu, în cel mai scurt timp posibil.

La Arad, o delegație de Arhiepiscopia Aradului va merge la București de unde va lua Lumina Sfântă. Preoții se vor întoarce repede la Arad, unde speră să ajungă în jurul orei 21. După acest moment IPS Timotei Seviciu va distribui Lumina Sfântă parohiilor din judeţ, pentru a ajunge la toate bisericile din cadrul Eparhiei Aradului.

La fel se va întâmpla în toate eparhiile din România. Avioanele TAROM precum și cele private vor avea rolul de a duce Lumina Sfântă, în cele mai îndepărtate județe ale României, precum Satu Mare, Maramures, Botoșani sau Suceava, dar și la Timișoara, Cluj sau Iași.

Focul care coboară deasupra Sfântului Mormânt

În fiecare an, de Paște, în sâmbăta mare, cam în jurul amiezii, Lumina Sfântă coboară la Ierusalim deasupra Sfântului Mormânt, de unde este preluate mai apoi de patriarhul locului.

Se spune că Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Isus Hristos în timpul Vecerniei Mari, iar martorii care au asistat la minune de-a lungul veacurilor au spus că în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nici nu arde părul sau pielea.

Ca în fiecare an, autorităţile din Israel vor verifica locul foarte atent pentru a se convinge că nu există surse ascunse de foc. Ulterior, Sfântul Mormânt este sigilat cu ceară, iar Patriarhul Ierusalimului îl înconjoară de trei ori alături de o procesiune numeroasă. Ulterior, acesta coboară singur în Mormânt cu două lumânări stinse şi se roagă în genunchi.

Biserica Ortodoxă afirmă că Focul Haric este un foc imaterial care coboară ca un fulger prin cupola Bisericii Sfântului Mormânt după ce patriarhul grecesc spune rugăciunea „Să ne rugăm să vie Lumina!” în trei limbi. În Sâmbăta Mare, preoţii îşi schimbă veşmintele din negru în alb, ceea ce semnifică apropierea momentului învierii Domnului Iisus Hristos.

Ne puteți urmări și pe Google News