Legătura dintre îndulcitorii artificiali din alimente și cancer. Ce a scos la iveală ultimul studiu

Legătura dintre îndulcitorii artificiali din alimente și cancer. Ce a scos la iveală ultimul studiuDepedența de zahăr. Care sunt primele simptome. Sursa: Airborne77 | Dreamstime.com

Unii îndulcitori artificiali sunt asociați cu un risc crescut de cancer, potrivit cercetătorilor francezi. Într-un studiu publicat joi în jurnalul PLOS Medicine, autorii de la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală și Universitatea Sorbona au analizat datele a 102.865 de francezi care au participat la studiul NutriNet-Santé.

Acest studiu este în curs de desfășurare, care a fost început în 2009 de Echipa de Cercetare a Epidemiologiei Nutriționale (EREN), în care participanții se înscriu în mod voluntar și auto-raportează istoricul medical și datele socio-demografice, dietele și stilul de viață. Obiectivul a fost să investigheze asocierile dintre consumul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer.

Legătura dintre îndulcitori și cancer

Datele au fost culese din înregistrările alimentare de 24 de ore, iar pacienții au fost urmăriți în aproximativ opt ani. După ce au colectat informații de diagnosticare a cancerului, cercetătorii au folosit analize statistice pentru a examina asocierea propusă.

S-au ajustat în funcție de vârstă, sex, educație, activitate fizică, fumat, indice de masă corporală, înălțime, creștere în greutate în timpul urmăririi, diabet, antecedente familiale de cancer, precum și aportul inițial de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente din cereale integrale și produse lactate.

În comparație cu non-consumatorii, persoanele care au consumat mai mult au avut un risc mai mare de cancer general. În special, autorii au descoperit că aspartamul și acesulfamul au fost asociate cu risc crescut de cancer și au fost observate riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate.

Lipsa unor dovezi clare

Limitările studiului includ potențiala părtinire de selecție, confuzie reziduală și cauzalitate inversă - deși au fost efectuate analize de sensibilitate pentru a aborda aceste preocupări. Cercetătorii au spus că descoperirile lor „oferă perspective importante și noi pentru reevaluarea continuă a îndulcitorilor aditivi alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel global”.

Autorii au spus că descoperirile lor trebuie să fie replicate în alte studii și să aibă mecanisme subiacente clarificate de studii experimentale. Potrivit Institutului Național al Cancerului, întrebările despre relația dintre îndulcitorii artificiali și cancer au apărut atunci când studiile timpurii au arătat că ciclamatul în combinație cu zaharina a provocat cancer de vezică urinară la animalele de laborator.

„Cu toate acestea, rezultatele studiilor ulterioare de carcinogenitate (studii care examinează dacă o substanță poate provoca cancer) ale acestor îndulcitori nu au furnizat dovezi clare ale unei asocieri cu cancerul la oameni. În mod similar, studiile altor îndulcitori aprobați de FDA nu au demonstrat dovezi clare ale o asociere cu cancerul la om”, potrivit Fox News.

Ne puteți urmări și pe Google News