Decizie de ultim moment! Liderii NATO au făcut totul public. Ce consecințe vor exista pentru invazia din Ucraina

Decizie de ultim moment! Liderii NATO au făcut totul public. Ce consecințe vor exista pentru invazia din Ucraina Sursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mandatul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi prelungit cu încă un an, în contextul războiului din Ucraina. Jens Stoltenberg urma să-și încheie mandatul în luna septembrie, iar la summitul de la Madrid, liderii Alianței urmau să-i stabilească înlocuitorul.

Liderii statelor NATO au convenit, la summitul extraordinar care s-a desfăşurat joi, 24 martie, să-i prelungească mandatul lui Jens Stoltenberg. Acesta va conduce Alianța încă un an, până în 30 septembrie 30 septembrie 2023, au transmis agenţiile internaţionale de presă. Decizia a fost motivată prin contextul generat de invazia Rusiei în Ucraina şi a necesității adoptării unor măsuri pentru consolidarea prezenţei NATO pe flancul de est. Jens Stoltenberg a făcut un scurt comentariu, pe marginea acestui subiect, într-o postare de pe contul său de Twitter.

„Sunt onorat de decizia şefilor de stat şi de guvern ai NATO de a-mi prelungi mandatul de secretar general. În timp ce ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate într-o generaţie, rămânem uniţi pentru ca alianţa noastră să fie puternică şi popoarele noastre în siguranţă”, a reacţionat Stoltenberg pe Twitter.

De menționat că Jens Stoltenberg ocupă acest post din data de 1 octombrie 2014. Ca membru al Partidului Laburist norvegian, el a fost anterior prim-ministru al Norvegiei, pntru două mandate, între anii 2000 - 2001 şi 2005 - 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jens Stoltenberg se află la cel de-al doilea mandat în fruntea alianței NATO. Actualul secretar general al NATO urma să-și încheie activitatea în fruntea alianței în data de 1 octombrie anul acesta. De la NATO, Jens Stoltenberg urma să se întoarcă în țara sa, ca guvernator al Băncii Centrale norvegiene. Această numire a stârnit controverse la Oslo, în parte din cauza relaţiei sale apropiate cu actualul premier social-democrat Jonas Gahr Store.

Norvegia susține decizia NATO

Norvegia susține prelungirea mandatului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Declarația a fost făcută de premierul norvegian Jonas Gahr Store, potrivit DPA, înainte de summitul NATO de la Bruxelles. Store a spus că a discutat această chestiune cu Stoltenberg şi şi-a exprimat sprijinul pentru conaţionalul său.

Mai mulți liderii din NATO au ridicat chestiunea prelungirii mandatului politicianului norvegian, ceea ce este o recunoaştere a muncii pe care a dus-o în cadrul alianței.

„Dacă statele NATO vor dori o prelungire a mandatului, iar el vrea la rândul său asta, Norvegia va sprijini acest lucru”, a spus premierul Jonas Gahr Store, înainte de summit.

Liderii NATO s-au reunit la Bruxelles într-un summit special pentru a discuta despre războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Speculaţiile despre prelungirea mandatului de secretar general NATO, în contextul războiului din Ucraina şi tensiunilor cu Rusia s-au amplificat în ultimele săptămâni.