Miniștri de Externe din UE se întâlnesc la Bruxelles. Atacurile asupra civililor și criza umanitară pe agendă. Ce va propune Bogdan Aurescu

Miniștri de Externe din UE se întâlnesc la Bruxelles. Atacurile asupra civililor și criza umanitară pe agendă. Ce va propune Bogdan Aurescu Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 21 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe, din statele membre ale UE, care se va desfășura la Bruxelles. Principala temă de discuție o reprezintă conflictul din Ucraina. De asemenea se va discuta și despre un ajutor acordat Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților, dar și despre adoptarea Busolei Strategice, un instrument care va întări relațiile dintre UE și NATO.

Discuția despre securitate are loc pe fondul ultimelor evoluții din Ucraina, care arată o tendință tot mai îngrijorătoare: atacuri repetate asupra civililor și țintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare și desfășurarea de campanii susținute de  propagandă de război și dezinformare.

„Ministrul de externe Bogdan Aurescu va susține necesitatea concentrării acțiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret și imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situației și de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situației umanitare și a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă.

În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse și măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operațional din  9 martie“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sprijin pentru Republica Moldova

O altă temă a discuțiilor este acordarea de spriin pentru Moldova. „Discuția ar urma să se concentreze pe o mai bună înțelegere la nivel UE a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii și sprijinului UE pentru eforturile Chișinăului de găzduire a refugiaților din Ucraina, precum și discutarea sprijinului suplimentar concret pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova“, se mai arată în comunicat.

România va susține și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Ministrul român de externe va reitera sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, și va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor“, se mai arată în comunicat.

Document important

De asemenea, în cadrul reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice, este vizată adoptarea documentului.

„Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia contribuția importantă a acestui instrument în ceea ce privește consolidarea relației transatlantice și a complementarității UE-NATO. De asemenea, va evidenția contribuția Busolei la implementarea Strategiei Globale a UE, precum și la consolidarea capacității UE de gestionare a amenințărilor de tip hibrid și cibernetic“, se mai menționează în document.