Otrava din frigider. Nu mai mânca așa ceva! Risc de accident vascular cerebral
- Sabina Popescu
- 5 februarie 2022, 21:24
Știi că ești în fața unui dezastru nutrițional atunci când mergi la restaurant să mănânci fast-food. Dar cum rămâne cu alimentele nesănătoase din propriul frigider? Acesta conține, cel mai probabil, câteva produse alimentare de bază care adaugă calorii, sare, grăsimi și zahăr în plus la dieta dvs., poate chiar fără să vă dați seama.
V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai nesănătoase alimente pe care le consumați? Iată câteva dintre ele, pe care probabil obișnuiți să le consumați fără să dați importanță faptului că prezintă o cantitate ridicată de grăsimi saturate, zahăr sau sare!
Când devine maioneza periculoasă pentru sănătate
Este foarte ușor pentru calorii și grăsimi să se adune atunci când consumi maioneză.
Adevărul este că maioneza obișnuită nu este nu este un foarte mare pericol, dacă vorbim despre o linguriță sau două. Dar cei mai mulți consumatori mănâncă o cantitate mult mai mare de maioneză. Iar dacă ești un adevărat iubitor de maioneză, poți acumula 360 de calorii și 40 de grame de grăsime într-o porție de 1/4 de cană.
Maniacii de maioneză au trei opțiuni mai bune. Pot folosi un condiment mai puțin caloric în loc de maioneză, cum ar fi muștarul, sosul BBQ, salsa sau sosul pentru taco sau pot opta pentru o maioneză ușoară, cu 35 de calorii și 3,5 grame de grăsime pe lingură. Sau își pot reduce porția de maioneză adevărată la câteva lingurițe, care are 60 de calorii și 6,7 grame de grăsime.
Ce ascund sucurile și băuturile dulci din frigiderul tău
Băuturile zaharoase nu numai că sunt o ofertă standard în restaurante și în automatele de băuturi, dar cele vândute în supermarketuri - ceaiuri îmbuteliate, băuturi din fructe, băuturi sportive și energizante pe care le depozitezi în frigider - sunt de obicei și ele îndulcite.
Soda, ceaiul dulce și băuturile din fructe nu contribuie, în general, cu niciun nutrient la sănătatea organismului, dar adaugă în schimb o mulțime de calorii. Iar cercetările recente arată că nu avem tendința de a compensa prin a mânca mai puțin atunci când bem băuturi dulci.
Apa simplă este cea mai bună pentru hidratarea organismului și ar trebui să reprezinte cea mai mare parte din ceea ce bem în fiecare zi. Există, însă, mai multe băuturi fără calorii, cum ar fi ceaiurile verzi și negre, care nu numai că hidratează, dar contribuie cu antioxidanți sănătoși la sănătatea organismului. Și, deși laptele degresat sau de 1% are câteva calorii, acesta are și nutrienți cheie, precum calciu, vitamina D, B-12, potasiu și magneziu.
Renunțați pe cât posibil la mezeluri
Carnea de prânz, inclusiv mezelurile, bologna și șunca, se află pe lista celor nesănătoase deoarece conțin mult sodiu și uneori grăsimi, precum și unii conservanți, cum ar fi nitriții.
Carnea procesată - definită ca orice carne conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici - este legată de un risc crescut de cancer de colon, potrivit webmd.com. Unii experți suspectează că anumite substanțe folosite ca și conservanți în carne se pot transforma în compuși care cauzează cancer în organism.
Sodiul dintr-o porție mică de carne pentru prânz (o felie de bologna sau cinci felii de salam) variază între 310 și 480 miligrame. Se crede că o dietă bogată în sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, o cauză majoră a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Ce ar trebui să mâncați în schimb? Tăiați de pe listă sodiul și conservanții și rămâneți la proteine, vitamine și minerale. Prăjiți-vă singuri sau apelați la mărci de mezeluri cu conținut scăzut de nitrați și sodiu.