Nutriţioniştii tradiționaliști recomandă ca în diminețile geroase să uităm de terciul de ovăz și să mâncăm din belșug slănină la micul dejun.
Odată cu scăderea temperaturii, organismul devine mai vulnerabil și necesită o atenție sporită, așa că avem nevoie, în primul rând, de o alimentație sănătoasă, cu multe proteine.
Carnea şi slănina nu trebuie să lipsească de la micul dejun, în zilele geroase.
Ele fac ca organismul să reziste mai mult timp la temperaturi negative.
În acelaşi timp, hainele largi şi încălțămintea comodă păstrează căldura corpului chiar şi în condiţii de iarnă extreme.
Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm câte trei-patru felii de slănină, înainte de a ieşi afară.
Acest aliment fortifică imunitatea datorită conţinutului bogat de vitamine A,D şi E și oferă organismului sursa necesară de energie pentru a rezista la temperaturi joase.
E bun și un ceai
Răcirea organismului poate fi prevenită şi prin consumul de ceai fierbinte.
Potrivit medicilor citați de romaniatv.net, degetele, obraji şi urechile sunt cele mai afectate pe timp de ger.
Aceste porţiuni ale corpului pot îngheţa chiar şi la o temperatură de zero grade Celsius, dacă umiditatea este înaltă.
Pentru protecţia feței sunt recomandate cremele hidratante, bogate în vitamina A şi E. Aceste produse mențin tonusul pielii și contribuie la regenerarea țesuturilor.
Slănină afumată
Venirea iernii adevărate ne face inevitabil să ne gândim la toate preparatele tradiționale care se fac în această perioadă. De pe lista acestor bunătăți din sezonul rece nu are cum să lipsească slănina afumată, așa cum obișnuia să facă bunica.
Fie că o mâncați tradițional, la mic dejun cu pâine proaspătă de-abia scoasă din cuptor și cu o ceapă roșie frecată cu sare, fie că o folosiți în alte mâncăruri, slănina afumată cea mai bună este cea din saramură.
Pentru ca slănină să fie păstrată perfect și să fi numai bună de mâncat, foarte importantă este saramura pe care o faceți pentru asta.
„Conservarea slăninii afumate în saramură este o rețetă simplă, ușor de făcut de către orice gospodină și care permite ca slănina afumată să fie consumată oricând în timpul anului.
Pentru a prepara saramura în care punea slănina afumată, bunica folosea la o cantitate de aproximativ 1,5 de slănină afumată, 10 căței de usturoi, 1 litru de apă, 8 linguri de sare neiodată, 3-4 foi de dafin, 4-5 boabe de piper negru și 4-5 boabe de ienibahar.
Pentru început, bunica punea într-o cratiță apa în care adăuga sarea, foile de dafin, boabele de piper negru și ienibahar. După ce amesteca bine toate ingredientele, fierbea saramura timp de 3-4 minute din momentul în care compoziția dădea în clocot, până ce sarea se dizolvă complet. Când era gata, bunica dădea cratița de pe foc și o lăsa la răcit.
Cum se pune slănina afumată în saramură
Bunica spăla puțin slănina, având grijă să curățe șoriciul de pe suprafață. Pe urmă, o tăia în bucăți, în așa fel încât să încapă mai ușor într-un borcan și să se poată săra bine.
Pe urmă, tăia usturoiul în feliuțe subțiri, pe care îi punea pentru început în borcan. Pe urmă, adăuga bucățile de slănină și avea grijă să le așeze cu șoriciul în jos.
După ce punea fiecare strat de slănină, bunica avea grijă să adaugă câteva feliuțe de usturoi, pentru ca aroma să ajungă peste tot.
După ce se umplea borcanul, bunica turna saramura răcită în borcan, până când întreaga cantitate de carne era acoperită cu lichid”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.