Nu începem ziua fără acest preparat extrem de iubit. Dar este o bombă cu ceas care declanșează cele mai crunte boli

Nu începem ziua fără acest preparat extrem de iubit. Dar este o bombă cu ceas care declanșează cele mai crunte boliSursa: Pixabay

Majoritatea tindem să credem că un sandvici cu şuncă şi caşcaval la micul dejun este bine venit şi că este un aliment sănătos. Dar nu este chiar aşa, spun experții în alimentație, este chiar un dușman pentru sănătatea noastră.

Pentru mulți dintre noi, un sandvici este prima masă a zilei fără să ne mai gândim că ne poate face extrem de mult rău, pentru că în realitate, acest preparat este extrem de periculos.
Un singur sandvici cu ou, şuncă şi caşcaval mâncat la micul dejun poate provoca boli grave. La această concluzie au ajuns savanţii canadieni. Ei au studiat modul în care sandviciurile bogate în grăsimi influenţează sănătatea unor voluntari.
Experimentele au dovedit că consumul la micul dejun a unui asemenea fel de mâncare îngreunează activitatea normală a vaselor sanguine până la prânz. Iar consumul sandviciurilor cu regularitate poate provoca ateroscleroză. Mai mult, cercetările efectuate arată faptul că acest obicei alimentar poate declanşa boli cardio-vasculare.

Să aruncăm o privire la cele mai comune umpluturi de sandwich-uri

  1. salată verde
  2. roșii
  3. maioneză
  4. carne delicatese (curcan, pui, șuncă, slănină)
  5. ouă
  6. caşcaval

Fiecare dintre aceste ingrediente a fost legat de focare de boli transmise de alimente. Chiar și salata aparent inofensivă poate adăposti E. coli O157: H7, tulpina patogenă a E. coli care poate provoca diaree sângeroasă sau chiar insuficiență renală.

Ce s-ar putea ascunde în sandviciul tău preferat și cum te poți asigura că este sigur de mâncat?

Salată verde și roșii. Salata verde și roșiile sunt cultivate aproape de pământ și pot fi ușor contaminate cu bacterii precum Salmonella și E. coli. Salmonella și / sau E. coli pot fi transferate pe fructe și legume crude din sol, din apă contaminată, sau din animale sau gunoi de grajd.

După recoltare, fructele și legumele se pot contamina prin manipularea sau depozitarea necorespunzătoare a alimentelor la magazinul alimentar sau în frigider; sau igienizare inadecvate. Aproximativ 25% din focarele de boală transmise de alimente sunt legate de fructe și legume crude pe care avem obiceiul să le folosim la sandviciuri.

Maioneza. Maioneza comercială, care este de obicei prea acidă pentru a provoca singuri boli de origine alimentară, poate deveni periculoasă în anumite condiții. De exemplu, dacă adăugați alimente cu conținut scăzut de acid în maioneza comercială (de exemplu, ouă fierte, pui), modificați echilibrul pH-ului, care poate permite creșterea bacteriană.  Dacă îți faci propria maioneză, riscul este și mai mare, deoarece multe rețete de casă nu încorporează acidul și oul crud ar putea introduce bacterii Salmonella.

Şunca, curcanul, puiul. Aceste alimente au fost implicate într-o serie de focare de boli transmise de alimente, inclusiv una dintre cele mai grave focare de listerioză din istoria canadiană. Listerioza este infecția transmisă de alimente care este cel mai frecvent asociată cu carnea procesată.

Listerioza are ca rezultat mai multe decese decât orice altă infecție transmisă de alimente în Canada și poate avea consecințe grave pentru femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar afectat (motiv pentru care li se recomandă să evite să mănânce astfel de sandvici), dar chiar și persoanele sănătoase pot fi lovite de Listeria.

Cașcavalul. Produsele lactate (care includ brânza) pot adăposti bacterii patogene, care se pot înmulți până la niveluri nesigure și pot provoca intoxicații alimentare dacă sunt manipulate sau depozitate necorespunzător. Brânzeturile moi fabricate din lapte crud sau nepasteurizat, cum ar fi feta, queso fresco sau brie, prezintă un risc mult mai mare de infecție cu Salmonella, E. coli sau Listeria decât brânzeturile pasteurizate sau tari, deoarece nu au fost tratate pentru a elimina bacteriile.

Grupurile vulnerabile, inclusiv femeile însărcinate, copiii mici, vârstnicii și persoanele imunodeprimate, ar trebui să evite consumul de brânzeturi moi nepasteurizate, scrie seriouseats.

 

Ne puteți urmări și pe Google News