Toți românii care au cardul de sănătate expirat sunt vizați. Anunț de ultimă oră

Toți românii care au cardul de sănătate expirat sunt vizați. Anunț de ultimă oră Sursa foto: Arhiva EVZ

Cardurile de sănătate care au expirat până în anul 2021 vor mai putea fi utilizate de cei care le dețin încă șapte ani.

Mai bine de 14 milioane de români vor beneficia de prelungirea valabilității pentru cardul de sănătate. Măsura a fost adoptată în vara anului 2020, printr-o hotărâre de guvern.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 483 din 2020, începând cu luna iulie a anului 2020 s-au generat și s-au rescris noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate care au fost emise până în data de 31 decembrie 2014.

Astfel, rescrierea și prelungirea termenului de valabilitate s-a făcut automat, în momentul în care deținătorul cardului l-a prezentat medicului. Conform unei comunicări a Ministerului Sănătății, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării. Pentru această procedură nu este nevoie de intervenția medicului de familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată în actul normativ adoptat în vara lui 2020.

sursa foto: EVZ

Costurile foarte mari, motivul prelungirii valabilității

Prelungirea termenului de valabilitate pentru cardurile de asigurări de sănătate a fost preferată de Ministerul Sănătății din motive financiare. Astfel, costurile pentru această procedură sunt de trei ori mai mici comparativ cu cele pentru emiterea unor carduri noi.

„Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Inițial, cardurile de sănătate emise în 2013 au fost valabile pentru șapte ani, începând cu data emiterii. Iar acest lucru presupunea că, începând din vara lui 2020, peste 14 milioane de asigurați urmau să rămână fără carduri naționale de sănătate valabile.

Conform datelor comunicate de Ministerul Sănătății, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Medici de familie

sursa foto. EVZ

Cardurile de sănătate au fost introduse în 2013

Cardurile de sănătate au fost introduse în anul 2013, pentru a transparentiza activitatea medicală și pentru a eficientiza cheltuirea fondurilor din sistemul medical public. Acestea sunt emise de CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, însă a fost prelungită la șapte ani.

Conform ultimelor reglementări, valabilitatea cardurilor de sănătate va fi de 14 ani, dat fiind că a fost prelungită din nou.